Naslovnica Iz drugih medija Netokracija Startup vs. startup: Sučelili smo domaće projekte Wingo i Transfer Hero

Startup vs. startup: Sučelili smo domaće projekte Wingo i Transfer Hero


Ona je Nikolina Vučković i osmislila je Wingo, stol s integriranim grijanjem u svom postolju koji će sjedenje na terasama kafića zimi učiniti daleko ugodnijim. On je Juraj Žlof i dio je tima Transfer Hero, aplikacije koja spaja putnike s taksi vozilima u zračnim lukama.

Iako se čini da na prvi pogled nemaju mnogo toga zajedničkog, osim što upravo prolaze isti program Startup Factory, prvi javno financirani predakceleracijski no equity program na području grada Zagreba i šire koji su prije tri godine pokrenuli Grad Zagreb i Zagrebački inovacijski centar (ZICER), nakon mnogo priče vidi se da oba projekta i (su)osnivača spaja, ako ništa drugo, poprilična ekološka osviještenost.

Od sprženih glava i smrznutih nogu do šetnje pasa: Kako nastaju ideje za startupe

Razgovor smo započeli Nikolininom anegdotom o tome kako je osmislila Wingo.

Nikolina:

Prije dvije godine, za vrijeme adventa, sjedila sam na kavi s prijateljicom u Bogovićevoj na jednoj od terasa i jako sam se smrzla, mada mi se glava spržila ispod grijalice, dok mi je ostatak tijela bio hladan. Odjednom mi je sinula ideja kako je takav sustav grijanja pogrešan i rodio se Wingo.

Juraj se nasmijao. Zadnja četiri mjeseca proveo je na sjeveru Europe, u Amsterdamu, gdje su temperature znatno niže, stoga dobro razumije bol smrzavanja na otvorenom. A na otvorenom je nastala ideja oko njegovog projekta, i to dok je šetao psa sa sadašnjim suosnivačima.

Juraj:

Zajedno šećemo pse u istom parku zadnje četiri godine. I svaki dan smo tako provodili vrijeme zajedno, sat-dva i šetali i pričali o životu, poslu, projektima te smo čak i počeli zajedno raditi na nekima. Budući da smo često putovali radi posla, shvatili smo da…Source link

Komentirajte