Naslovnica Vijesti SMŽ Spomenik i nova cesta u Maloj Solini

Spomenik i nova cesta u Maloj Solini

Sisački biskup Vlado Košić blagoslovio je u nedjelju 28. rujna, u blizini porušene župne crkve Ranjenog Isusa u Maloj Solini i u prisutnosti velikog broja malosolinskih župljana, iseljenika i prijatelja, te gradskih, županijskih i državnih vlasti, spomen-obilježje poginulima i ubijenima Malosolinjanima u Drugom svjetskom ratu (70) i Domovinskom ratu (36). U jednom i drugom ratu Mala Solina izgubila je u tim ratnim stradanjima po 10% svoga stanovništva, što je velik gubitak za to mjesto, a u Domovinskom ratu uz velika ljudska stradanja, potpuno su uništene, spaljene i porušene sve kuće.

U župi koja je prije rata imala oko tisuću stanovnika, sada živi manje od stotinu župljana, a od 4 sela koja spadaju u župu: Mala Solina, Hađer, Donje i Gornje Jame, nakon rata u Gornjim Jamama (koje su nekada, u 18 i 19. stoljeću bile sjedište župe) više nitko ne živi. Iako veliki broj Malosolinjana nakon rata živi u Glini i okolici, svoj kraj i župu ne zaboravljaju, te su 2012. godine osnovali Zavičajni klub „Mala Solina“, koji poduzima razne akcije u cilju okupljanja i oživljavanja mjesta i župe. Ove godine uz ovaj spomenik ratnim žrtvama, uspjeli su se izboriti u Sisačko-moslavačkoj županiji da cesta do središta župe u dužini 3 kilometra bude asfaltirana, tako da je sada dionica ceste od Male Soline do Gline u cijelosti asfaltirana, što će svakako pridonijeti većoj povezanosti i povratku Malosolinjana u svoju rodnu župu.

Na misnom slavlju, ispred ruševina župne crkve Ranjenog Isusa, biskup Košić u prigodnoj propovijedi istaknuo je da poginule i svoje korijene ne smijemo zaboraviti i da nas oni svojim primjerom i svjedočanstvom potiču na žrtvu. Žrtvovati se znači imati više djece u obitelji! Žrtvovati se znači obnavljati svoj dom i ne zapustiti svoju zemlju! Žrtvovati se znači raditi pošteno i čestito za dobrobit i napredak svoje Domovine! Također je izrazio i želju da u skoro vrijeme započne obnova crkve Ranjenog Isusa, koja je jedina župna crkva u našoj sisačkoj biskupiji gdje još nije ni započela obnova. A u tom velikom projektu Malosolinjani će trebati i veliku potporu Biskupije, Grada Gline, Županije Sisačko-moslavačke i Republike Hrvatske.

U koncelebraciji bili su domaći župnik župnik vlč. Ivica Mađer, viduševački župnik fra Juro Stipić te mons. Jurica Jezerinac i preč. Mile Vraneković koji su došli u Malu Solinu s hodočasnicima iz župa Kalje i Sošice sa Žumberka.

Nakon Mise održana je svečanost blagoslova i otvorenja nove ceste od Male Soline do Gline.

Komentirajte