Naslovnica Vijesti SMŽ Smanjen broj nezaposlenih u SMŽ

Smanjen broj nezaposlenih u SMŽ

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnih ureda Sisak i Kutina, krajem mjeseca kolovoza ove godine u evidenciji zavoda bile su registrirane 8 583 nezaposlene osobe. U usporedbi sa srpnjem ove godine, broj nezaposlenih je manji za 0,7 posto, dok je na godišnjoj razini nezaposlenost niža za 11,2 posto.

Od ukupnog broja registriranih nezaposlenih osoba u Sisačkoj-moslavačkoj županiji, najviše nezaposlenih je u Sisku gdje posao traži 2512 osoba, dok u Petrinji posao traži 1049 osoba te Kutini 998 osoba, a najmanja nezaposlenost tijekom kolovoza ove godine je zabilježena u Majuru gdje je bez posla 61 osoba. U usporedbi s istim mjesecom lani, nezaposlenost je najviše smanjena u Jasenovcu (34,6 posto), Topuskom (29,9 posto) te u Velikoj Ludini (24,6 posto).

Tijekom kolovoza ove godine u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je ukupno 577 osoba, od čega je njih 338 došlo izravno iz radnog odnosa. Najviše ih je došlo iz prerađivačke industrije, a potom iz trgovine na veliko i malo, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i građevinarstva.

Iz evidencije nezaposlenih tijekom mjeseca kolovoza izašlo je 636 osoba, od čega su zaposlene 374 osobe. Najviše njih je posao pronašlo u prerađivačkoj industriji, a potom u trgovini na veliko i malo, djelatnostima pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane te u djelatnostima zdravstvene zaštite i socijalne skrbi.

U programe aktivne politike zapošljavanja tijekom ove godine novouključeno je 999 nezaposlenih osoba, od čega najviše zahvaljujući potporama za samozapošljavanje, njih 243.

Komentirajte