Naslovnica Vijesti SMŽ Skupština bez odluke o traženju ukidanja naplate cestarine na A11

Skupština bez odluke o traženju ukidanja naplate cestarine na A11

Županijska skupština Sisačko moslavačke županije nije u ponedjeljak usvojila odluku kojom bi se od Vlade RH zatražilo ukidanje cestarine na izgrađenoj dionici autoceste Sisak-Zagreb, piše Večernji list. To je bio prijedlog oporbenog vijećnika prof. dr. sc. Vladimira Čavraka, no točka nije uvrštena ni na dnevni red iako je upućena na vrijeme.

Naime, u ponedjeljak je odbijeno njeno stavljanje na dnevni red, za što je glasalo 11 oporbenih vijećnika dok je 23 vladajućih koalicije HDZ, HSP AS, HNS, HSLS, HKS bilo protiv da se odluka uvrsti na dnevni red.

Predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić (HDZ) objasnila je odbijanje stavljanja na dnevni red time da je potrebno odluku dodatno usuglasiti sa sličnim prijedlogom kojeg je predložio još netko, ali nije rečeno tko i kada.

Vladimir Čavrak istakunuo je kako je riječ o kršenju Poslovnika skupštine.

“Nije bilo poslovničkih prepreka da se prijedlog odluke stavi na dnevni red. A suština je jasna – predsjednica Skupštine i većina ne žele donijeti odluku koja bi pomogla stanovnicima ove županije, a sve ostalo je farsa. Da je njima stalo do te pozitivne odluke oni bi sami rado stavili prijedlog na raspravu i prihvaćenje i time bi pokazali da Skupština ima funkciju zaštite građana i rješavanja njihovih problema. ” – rekao je Čavrak aludirajući kako je riječ, za HDZ, o problematičnoj odluci obzirom je HDZ na državnoj vlasti, koja je pak najavila kako se o ukidanju naplate cestarina ne razmišlja.

Kako je rečeno, ukidanje naplate bi direktno imalo korist za oko 10.000 stanovnika koji koriste autocestu svaki dan.

Podsjetimo prof. Čavrak istaknuo je kako je, nakon slične odluke za ukidanje plaćanja tunelarine Sv. Ilija, došlo do diskriminacije stanovnika i tvrtki s područja Sisačko-moslavačke županije koji plaćaju cestarinu na nedovršenoj autocesti, a područje ove županije je u puno goroj gospodarskoj situaciji nego je Splitsko dalmatinska.

Komentirajte