Naslovnica Vijesti SMŽ Škole si priskrbile 1,4 milijuna kuna od EU fondova

Škole si priskrbile 1,4 milijuna kuna od EU fondova

Župan Ivo Žinić je s ravnateljima Tehničke škole Sisak, Tehničke škole Kutina i Osnovne škole Ludina, potpisao ugovore o sufinanciranju projekta koje su škole ostvarile kroz program ERASMUS+. Ukupna vrijednost četiriju projekata je veća od 1,4 milijuna kuna, a Županija sudjeluje u financiranju sa  378.650 kuna.

Tehnička škola Kutina dobila je financijsku potporu za provedbu projekta „Pregled sustava inteligentnog upravljanja radi povećanja energetske učinkovitosti u Irskoj“ u iznosu od 17 700 Eura. Tehnička škola Kutina mora osigurati 30% sredstava potrebnih za realizaciju projekta, odnosno 5 310 Eura. Trajanje projekta je od 1. lipnja 2015. do 1. svibnja 2016.

Tehnička škola Sisak dobila je financijsku potporu za provedbu projekta „EU iskustvom do kompetencija za tržište rada“ u iznosu od 89 586 Eura. 30% sredstava potrebnih za realizaciju projekta iznosi 26 875 Eura. Trajanje projekta je od 1. lipnja 2015. do 1. svibnja 2016.

Osnovna škola Ludina dobila je financijsku potporu za provedbu dva projekta „Czech It Out, Be Croative And Finnish Ahead“ u iznosu od 425 545 kn i „Young Entrepreneurs in Elementary Schools (YES)“ u iznosu od 173 172 kn. Agencija za mobilnost i programe EU isplatila je za jedan projekt predujam u iznosu od 80%, a za drugi 70% ugovorenog iznosa. Za provođenje preostalih projektnih aktivnosti potrebno je 85 242 kn za jedan i 52 021 kn za drugi projekt, što će osigurati Sisačko-moslavačka županija.

„Imati ovakve škole, koje uspijevaju na natječajima Europske unije, i to kontinuirano, nekoliko godina, veliko je zadovoljstvo.“ – rekao je župan Ivo Žinić, koji je primijetio i kako je riječ uvijek o istim školama, što je dokaz da se u tim školama radi na jedan drugačiji način.

Tehnička škola Sisak tako će svoje maturante slati na dvotjednu praksu u tvrtke u okolici Bologne, Tehnička škola Kutina svoje profesore šalje na edukaciju iz energetske učikovitosti u Irsku dok Osnovna škola Ludina ima projekt vrijedan više od 600.000 kuna posvećen cjeloživotnom obrazovanju nastavnika, ali i razvoju novih školskih kurikuluma koji se tiču ekologije, poljoprivrede i poduzetništva.

Komentirajte