Naslovnica Vijesti Sisak Siščanin Luka Strižić u pobjedničkoj ekipi informatičara u Danskoj

Siščanin Luka Strižić u pobjedničkoj ekipi informatičara u Danskoj

Hrvatski infromatičari proglašeni su prvacima natjecanja CopenHacks, održanog sredinom travnja u danskom glavnom gradu, u konkurenciji 25 ekipa iz SAD-a, Rusije, Indije, Kine, Grčke, Danske, Islanda i drugih zemalja.

U četveročlanoj hrvatskoj ekipi bio je i Siščanin Luka Strižić, FER-ovac trenutačno na studiju SpaceMaster u Švedskoj. Uz njega u ekipi su bili Marko Božac, student ekonomije, trenutačno na studiju u Velikoj Britaniji te Stanko Krtalić Rusendić i Petar Šegina, studenti zagrebačkog FER-a.

“Izgradili smo ekstenziju za browser koja dodaje nenametljivu end-to-end enkripciju facebookovom chatu Messenger.com”, rekao je za Hinu jedan od njih, Luka Strižić, te objasnio: “Ukratko, koristeći taj sustav možete nastaviti koristiti Messenger kao i inače, samo sada nitko osim osoba koje su u komunikaciji ne može pročitati poruke, čak niti Facebook, preko čijih se servera komunicira. Svi ostali koji žele presresti komunikaciju, vide samo naizgled nasumična slova. Za šifriranje i dešifriranje koristi se GNU Privacy Guard, na kojeg se pouzdaju korisnici i sustavi diljem svijeta.”

Za taj su se projekt (hack) članovi hrvatske ekipe odlučili tek dan uoči natjecanja. Iako su, kako su se požalili, za predstavljanje svog projekta imali tek pet minuta, što im je bilo premalo, članovi stručnog žirija prepoznali su vrijednost njihova rada i proglasili ih prvacima natjecanja.

Više informacija o projektu moguće je vidjeti na stranici www.messengerpg.tech

Natjecanje, koje je trajalo neprekidno 24 sata, održano je u sklopu službene studentske hakatonske lige (Major League Hacking), pod pokroviteljstvom Microsofta, Amazona, Bloomberga i drugih velikih informatiučkih kompanija.

(hina)

Komentirajte