Naslovnica Vijesti Kultura Sisački pjesnici Ekonomskoj školi Sisak poklonili svoje pjesme

Sisački pjesnici Ekonomskoj školi Sisak poklonili svoje pjesme

U Ekonomskoj školi Sisak uvijek se velika pažnja poklanja književnim susretima. Najbolje promicanje čitanja i književnosti je susret s piscima koji mladima približavaju radost čitanja i radost stvaranja.

Kako ove godine nismo bili u mogućnosti ostvariti već dogovorene susrete uživo, iskoristili smo nove mogućnosti širenja ljubavi prema poeziji. Pitali smo pjesnike Siska žele li nam pokloniti svoje pjesme, svoju dobru, pozitivnu energiju, uz pomoć novih medija.
Sisak je grad koji ima bogatu pjesničku scenu. Spomenimo samo Stihovnicu Siska na kojoj se, pod okriljem Matice hrvatske Sisak, okupljaju pjesnički entuzijasti, kreativci koji u gotovo bajkovitom toplom okruženju poklanjaju svoje stihove jedni drugima, i tu se kreativnost hrani i širi, nastaju stihovi, materijali za buduće zbirke, nastaju nova prijateljstva u duhu zajedništva i potpore. Na mjesečnoj se bazi okupljaju zaljubljenici u pisanje, a voditelj je Stihovnice Siniša Matasović. Mnoge od pjesama čitanih na Stihovnici objavljene su u Riječima, časopisu za književnost koji objavljuje MH Sisak, a urednica je Đurđica Vuković, pjesnikinja i autorica nekoliko knjiga.

Zalogaj poezije vodi Salih Kulović, susreti se odvijaju u sisačkome Jazz klubu, a Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture, na čelu s Josipom Klekovićem, podupire ovo događanje i isto tako, nalazi energije i sredstava za objavljivanje zbirki poezije autorima koji dolaze na ovo okupljanje, ali ne samo njima.

Nedavno je osnovan sisačko-moslavački ogranak Društva hrvatskih umjetnika, čiji je predsjednik Siniša Matasović, inače često čuveno pjesničko ime u našim krajevima, ne samo zbog svojega plodnoga stvaralaštva, već i zbog snage i volje kojom oko sebe okuplja nova, ali i afirmirana poetska imena, kojima treba potpora, ne samo financijska, nego i kreativna, kako bi stvarali (a tako je s kreativnosti oduvijek).

I moglo bi se dalje nabrajati… Puno stvaralačke pozitivne energije struji Siskom (i okolicom).

Dio te stvaralačke energije uspio je ostati zabilježen u projektu koji je školska knjižnica Ekonomske škole Sisak ostvarila u suradnji s devet pjesnikinja i pjesnika koji su dio poetskoga Siska. Projekt je nazvan Sisački pjesnici Ekonomskoj školi Sisak i poslan i uvršten u program Noći knjige 2020. koja se„održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Odjela za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Noć knjige financijski podržavaju: Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb. Noć knjige pokrenuta je na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, kojima su se u organizaciji pridružili partneri: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena te Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA. od 2018. godine u pripremi manifestacije sudjeluje i Hrvatska udruga školskih knjižničara (HUŠK)„ (informacije preuzete sa stranice https://nocknjige.hr/tekstx.php?k=50&id=16)

Ove godine, na Svjetski dan knjige, programi su se odvijali virtualno, a slogan je manifestacije bio S knjigom nisi izoliran. Na sljedećoj poveznici može vidjeti i čuti sisačke pjesnike kako govore svoje stihove, uz pozdrave Ekonomskoj školi Sisak:
https://sway.office.com/Ya84KZgj6M8IAga8?ref=Link&loc=play

Virtualni susreti s pjesnikinjama i pjesnicima vidljiv je i na stranicama knjižnice Ekonomske škole Sisak, facebook stranici iste te u virtualnoj zbornici Škole, na stranicama sustava za učenje na daljinu.

Sanja Bužimkić,
knjižničarka u Ekonomskoj školi Sisak

Komentirajte