Naslovnica Vijesti Sisak Sisački mamut u sisačkom Muzeju!

Sisački mamut u sisačkom Muzeju!

U četvrtak, 20. travnja, u Gradskom muezju Sisak u 19 sati bit će otvorena izložba “Sisački mamut”.

Na izložbi će po prvi puta javnosti biti predstavljeno 17 ostataka vunastih mamuta, pronađenih na širem sisačkom području tijekom proteklih desetljeća. Riječ je o dijelovima skeleta, zubima i kljovi mamuta starosti od 12.000 do 120.000 godina.

“Riječ je o slučajnim nalazima, a pripadali su mamutima različite dobi, od pet do 50 godina. Te su životinje inače živjele do 60 godina starosti, a umirali su od gladi nakon što bi ptorošili šesti set svojih zubi. ” – kazao je arheolog Mario Carić, autor izložbe “Sisački mamut”. Umirali su mamuti i u okršajima s ljudima, no ove kosti koje će biti izložene nemaju tragova takvih sukoba.

Gradski muzej Sisak će sada mamute iskoristiti i kao dječju maskotu ustanove te će narednih mjesec i više dana diljem Siska proći u znaku ovih izumrlih životinja koji su mogli težiti i četiri tone. U to vrijeme će djeca moći i predložiti ime buduće maskote muzeja.

“Sisak je bio močvarno područje  pa je omogućen velik broj nalaza životinja iz tog razdoblja. Željeli bi skrenuti pozornost na ovaj vid prirodne baštine sisačkog kraja, jer ljudi znaju često naići na ovakve ostatke u rijekama i lesnim nanosima.  ” – napominje Mario Carić.

U popularizaciji mamuta pridružilo se i Dom kulture Sisak te Amatersko kazalište Sisak.

“Mamut je slon sa specijalnim efektima i zato ga djeca obožavaju. Stoga smo zamislili predstavu s glavnim likom jednog mamuta koji vremenskim strojem dolazi u naš suvremeni cirkus. A predstava je i cirkus i kviz kroz kojeg se uče pojedinosti o mamutima.” – rekao je Silvije Vadla, režiser i scenarist predstave “Sisačke mamutarije” koja će u subotu biti premijerno izvedena na sisačkoj pješačkoj zoni, ispred dječje knjižnice.

Uz korzo i kazalište mamuti će od 26. do 28. travnja naći svoje mjesto i u programu Narodne knjižnice i čitaonice.

RASPORED DOGAĐANJA TIJEKOM TRAJANJA IZLOŽBE

Otvorenje izložbe „Sisački mamut“
Gradski muzej Sisak, ul. kralja Tomislava 10; 20. travnja 2017. u 19h

Edukativno kreativne radionice
Gradski muzej Sisak, ul. kralja Tomislava 10; 20. travnja do 30. svibnja 2017., srijedom od 16h do 18h
Besplatne radionice na kojima će se posjetitelji kreativno izražavati na temu mamuta (razne likovne tehnike)prijave/info: 044/ 811-811

„Sisačke mamutarije“
Dom kulture Kristalna kocka vedrine, pješačka zona ispred Dječjeg odjela Narodne knjižnice i čitaonice „Vlado Gotovac“; 22. travnja 2017. u 10h
Silvije Vadla, tekst i režija; glumačka družina Amaterskog kazališta Sisaku organizaciji Doma kulture Kristalna kocka vedrine

Mamuti u Dječjem odjelu Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak
LEGO slagaonica „Mamuti“; 26. travnja 2017. u 18h
Projekcija animiranog filma „Ledeno doba“; 28. travnja 2017. u 18h
Subota mamuta – pričaonica „Plamenko u lovu na mamuta“ i kreativna radionica „Mamuti u srcu grada”; 29. travnja 2017. u 10h

„Ledenodobna megafauna sisačkog područja – priča o vunastim mamutima“
Gradski muzej Sisak, ul. kralja Tomislava 10; 4. svibnja 2017. u 19h
dr. sc. Jadranka Mauch Lenardić, HAZU predavanje o evoluciji elefantida, bizona i drugih pripadnika pleistocenske megafaune nađenih na širem području Siska.

Komentirajte