Naslovnica Vijesti Kultura Siniša Matasović predstavlja Božicu Brkan

Siniša Matasović predstavlja Božicu Brkan

U prvom ovogodišnjem izdanju nedavno pokrenute književne tribine ”Siniša Matasović Vam predstavlja”, Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak ugostit će nagrađivanu književnicu i novinarku Božicu Brkan. Tribina će se održati u utorak, 29. siječnja, u 18 sati u NKČ Vlado Gotovac Sisak, Rimska 27.

Naglasak okupljanja bit će na dvije najnovije prozne knjige ove produktivne autorice rodom iz Okešinca pored Križa. Zbirka priča ”Umrežena” pisana je na standardnom hrvatskom jeziku i pretežito govori o ljudskom otuđenju u tzv. virtualnoj stvarnosti, u kojoj čovjek ima osjećaj da mu je sve lako dostupno, ali istodobno živi u svijetu samoće, u svijetu koji nestaje. Druga zbirka priča ”Život večni” pisana je na kajkavskom narječju, preciznije na moslavačkoj kekavici, a bavi se svakodnevnim problemima i anegdotama žitelja toga kraja.

O autorici:

BOŽICA BRKAN (1955.)

Književnica je, novinarka, blogerica, urednica i nakladnica. Diplomirala je komparatistiku i polonistiku na Filozofskom fakultetu, a na Fakultetu političkih znanosti diplomantica je novinarstva. Više od tri desetljeća profesionalno je radila kao novinarka (dobitnica je i godišnje nagrade HND-a Marija Jurić Zagorka za najbolje uređen novinski prilog, Vrt Večernjeg lista za 2000.). Predavala je stilistiku na komunikologiji Hrvatskih studija. Autorica je i brojnih visokonakladnih kuharica, ljubića, kolumna i blogova koji su joj priskrbili naziv čuvarice baštine i pionirke-gastrospisateljice. Piše standardnim hrvatskim književnim jezikom i zavičajnim kajkavskim, moslavačkom kekavicom. Proza i poezija nagrađivane su joj brojnim nagradama, objavljivane u časopisima, zbornicima i antologijama te prevođene na engleski, njemački, španjolski, bugarski, esperanto i čakavski.

Objavila je knjige:

– zbirku kajkavskih pjesama Vetrenica ili obiteljska arheologija (1990.),
– izbor novinskih feljtona Enciklopedija špeceraja (1990.),
– roman Lift ili politička melodrama (1993.),
– zavičajnu čitanku Oblizeki – Moslavina za stolom (2006.),
– knjigu pjesama Bilanca 2.0, odabrane ljubavne i ostale štokavske pjesme (2011.)
– knjigu pjesama To Toni – Molitva za tihu sućut (2011.),
– zbirku kajkavskih pjesama Pevcov korak/ Kajkavski osebušek za EU (2012.),
– roman Rez / Leica-roman u 36 slika (2012.),
– Kajkavsku čitanku Božice Brkan (2012.),
– zbirku pjesama Obrubljivanje Veronikina rupca ili Muka 2013. (2014.)
– roman Ledína (2014.),
– zbirku kratkih priča Umrežena (2017.),
– zbirku kajkavskih priča Život večni (2017.).

Komentirajte