Naslovnica Vijesti Sisak SDP: Jesu li prebjezi novi primjer političke korupcije u Županiji?

SDP: Jesu li prebjezi novi primjer političke korupcije u Županiji?

Jesmo li protekli tjedan vidjeli novi primjer političke korupcije u Sisačko-moslavačkoj županiji, zapitao se u ponedjeljak, na tiskovnoj konferenciji, županijski SDP, aludirajući time na prijelaz dvojice vijećnika, Milivoja Tičarića (DSU) i Vlade Đakovića (nezavisni), na stranu HDZ-ove koalicije.

“HDZ-ov župan Ivo Žinić je dobio izbore prozivajući bivše županičine savjetnike za korupciju, a sada mu dvojica tih savjetnika ne smetaju kad trebaju osigurati većinu za HDZ. Te je bivše savjetnike županija tužila za povrat naknade, no ispade da to za formirane većine nije bitno. Samo da se osigura vlast po bilo koju cijenu. No, pitanje je nije li to obmana birača?”, rekao je Zoran Vasić, nedavno izabrani čelnik SDP-a Sisačko-moslavačke županije, a prenosi vecernji.hr.

Vasić je podsjetio kako su se  naknade savjetnicima prestale isplaćivati u travnju prošle godine kada je v.d. župana postao SDP-ov Zdenko Vahovec.

Najavio je kako će SDP, koji je nakon deset godina postao oporba u Skupštini, nastaviti podržavati one projekte za koje ocijene da koriste Županiji, no da ovakav županov potez nisu mogli nikako podržati.

“Nisu ova dvojica vijećnika prešli HDZ-u iz nekih političkih uvjerenja nego zbog osobnih interesa koji će se uskoro pokazati. Zar nije čudno da Željko Sabo samo zbog dogovaranja takvih prijelaza dobije osam mjeseci zatvora, a župan Žinić i dogovor i realizaciju predstavlja kao uspješni potez”, rekao je SDP-ov Zdenko Vahovec dodavši kako bi USKOk trebao to istražiti.

Nije ovo prvi put da “prebjezi” osiguravaju većinu u Županijskoj skupštini. SDP-ova bivša županica Marina Lovrić Merzel to je, uz prebjege iz HDZ-ove koalicije, ostavvila i 2009. i 2013. godine.

2009. godine pomogla su joj dva vijećnika HSU-a napustivši HDZ-ovu koaliciju za što su nagrađeni mjestima u raznim odborima, a 2013. godine na SDP-ovu je stranu iz BUZ-a prebjegla Sabina Ferderber i dobila poziciju potpredsjendice Skupštine. Upravo je nju prošli tjedan na poziciji potpredsjednika zamijenio novi prebjeg – Vlado Đaković.

“Ne bih rekao da su ovi vijećnici prebjegli. Oni su dali podršku našem programu. Još na prvoj sjednici Skupštine bilo je dogovoreno da nas podrže, no naglo su odustali. Možda im je trebalo vremena da vide da cijelo vrijeme mi radimo onako kako smo govorili i obećavali u kampanji i nakon izbora” – komentar je župana Ive Žinića na SDP-ove optužbe.

SDP-ovci su se osvrnuli i na odluku, donesenu na Županijskoj skupštini, o smanjenju plaća županu, dožupanu i djelatnicima županije. Županu i dožupanima plaća je smanjenja 10 posto, pročelnicima 25 posto, višim savjetnicima 15 posto dok je zaposlenicima s višom i stručnom spremom ili ostala ista ili čak nešto malo povećana. Opravdanje je bilo da se masa plaća mora držati unutar zakonskih 20 posto ukupne mase proračuna.

“S čim su se župan i dožupani vodili kada su predlagali odluku da sebi smanje plaću za 10 posto, a pročelnicima i namještenicima s visokom stručnom spremom i 25 posto. Znamo da župan ima najveću plaću u Hrvatskoj i da je najveća masa plaća upravo na stavci župana i dožupana. Je li to pritisak na pročelnike koji su većinom iz vremena prošlih vlasti, da ih se prisili da odu s tih mjesta koja bi se zatim popunila podobnim ljudima?”, upitao se Zoran Vasić.

Po njemu se ovom odlukom o smanjenju plaća šalje poruka da se ne cijeni obrazovanje jer se onima s fakultetom plaća smanjuje.

“Dodajmo tome da se u istoj odluci ubacuje nova pozicija zamjenika pročelnika koja do sada nije imala koeficjent. Očito se planira novo zapošljavanje. Kako će se sutra zadržati masa plaća ispod 20 psoto, ako vidimo i da bez pomoćnika pročelnika svakodnevno novi zaposlenici dolaze u Županiju raditi.” – kazao je Vasić.

On je istaknuo kako pozicija pomoćnika pročelnika postoji u Zagrebu no tamo,npr. Odjel za poljoprivredu ima 49 zaposlenika.

“Uvođenje funkcije pomoćnika pročelnika u našim Županijskim odjelima, gdje ima po pet zaposlenih, je previše bahato, a, kao, želi se smanjiti ukupna masa plaća”, rekao je Vasić.

Komentirajte