Naslovnica Sport Ostali sportovi Šah u školi ; malo vremena, a puno posla

Šah u školi ; malo vremena, a puno posla

Na Konferenciji o šahu u školama Svjetske šahovske federacije, održanom u Torinu, sudjelovali i predstavnici ŠD Sisak Goran Antunac i Milan Brigljević.

Uz njih, kao predstavnik Hrvatske, nazočan je bio i Rikardo Medančić iz Rijeke. Bilo je još Hrvata na konferenciji, ali u svojstvu predstavnika drugih država i institucija. Jedan od voditelja konferencije i predsjednik Šahovske unije Mediteranskih zemalja bio je Damir Levačić, koji živi i radi u Francuskoj.

Naši su predstavnici imali interesantna izlaganja, pri čemu je Milan Brigljević prezentirao način rada i organizacije šahovskih aktivnosti u Sisku i Sisačko moslavačkoj županiji, a Goran Anunac je izlagao o temeljnim vrijednostima učenja šaha i utjecaju na razvoj osobnosti. Odlično izlaganje je imao i Rikard Medančić, koji je prezentirao ukupnost aktivnosti u Hrvatskoj u pokušajima uvođenja šaha u školski sustav.

Na konferenciji se moglo upoznati sa šahovskim aktivnostima u školama u velikom broju zemalja, jer su svoje predstavnike imali Njemačka, Francuska, Kina, Engleska, SAD, Egipat, Turska, Kuba, Venezuela, Hrvatska i domaćin Italija. Pored predstavnika ovih zemalja, izlagao je i Rus Igor Glek, ali kao predstavnik Udruge profesionalnih igrača.

-Bilo je iznimno iskustvo vidjeti i pobliže se upoznati s dostignućima i načinima rada u Kini, Egiptu, NJemačkoj, Francuskoj, Italiji i posebno Turskoj, koja je napravila nevjerojatan napredak u samo nekoliko godina. O tom izuzetnom poduhvatu, razgovarali smo s predsjednikom Turske šahovske federacije i dopredsjednikom FIDE Ali Nihat Yazicijem. Impresivno djeluje podatak da su u samo četiri godine od početka uvođenja šaha u škole, uspjeli obrazovati 42000 šahovskih učitelja, da je godišnji proračun Šahovskog saveza Turske preko 8 milijuna Eura i da jjihovi mladi šahisti već donose svjetske medalje. – rekao je po povratku iz Italije Milan Brigljević.

-Nakon upoznavanja s metodologijom rada kineskih šahista (prepisan iz bivšeg Sovjetskog saveza), a koji je rezultirao eksplozijom kvalitete svjetskih razmjera, i drugih, postavlja se pitanje: gdje je tu Hrvatska? Pred nama je mnogo rada i malo vremena za hvatanje priključka sa zemljama koje su do jučer bile daleko iza nas. Šah je u svijetu u velikoj ekspanziji, mnoge su države prepoznale vrijednost šaha kao izuzetne potpore obrazovnim sustavima i postižu izvrsne rezultate u području športske komponente šahovske igre, ali i u obrazovnim procesima. – ističe Brigljević.

-Veseli nas što je šahovska aktivnost u gradu Sisku i Sisačko moslavačkoj županiji među najboljima u Hrvatskoj. Iako je sada vidljivo da ostaje još mnogo posla za odraditi. – zaključuje Milan Brigljević.

Konferencija o šahu u školama Svjetske šahovske federacije održana je od 25. do 27. veljače 2009. godine u talijanskom Torinu.

Komentirajte