Naslovnica Vijesti Sisak Grad omogućio jeftinije radionice i pripreme za prijemni ispit na likovnu akademiju

Grad omogućio jeftinije radionice i pripreme za prijemni ispit na likovnu akademiju

Polaznici radionica Likovnog centra Rupčić od sada će, zahvaljujući financijskoj potpori Grada, plaćati manju mjesečnu naknadu za vrijedna znanja koja stječu u ovom Centru.Naime, Grad je na apel akademskog slikara i profesora na Učiteljskom fakultetu Stjepka Rupčića odlučio Centru darovati 15 tisuća kuna za nabavku potrebne opreme, ali i kao vrstu subvencije kako bi polaznici radionica plaćali manju naknadu Centru. Na jednoj od njihovih brojnih radionica posjetio ih je i gradonačelnik Dinko Pintarić koji je pohvalio njihov rad, ali i trud koji u obrazovanje mladih sisačkih umjetnika ulaže profesor Rupčić.

– Ovom simboličnom potporom od 15 tisuća kuna ostvarit ćemo dvostruku dobit, omogućit ćemo nabavku opreme potrebne za održavanje radionica, a s druge strane ćemo pomoći sniziti mjesečnu naknadu koju ovi mladi, nadam se budući, sisački umjetnici plaćaju Likovnom centru. Do jeseni ćemo za rad Centra osigurati ukupno oko 50 tisuća kuna. Ta će sredstva imati konkretan učinak, naime, smanjit će naknadu za pripremu za prijemni ispit na akademiju s 500 na 200 kuna mjesečno, te ostalih radionica s 300 također na 200 kuna. Na taj ćemo način, u ovim kriznim vremenima, roditeljima ove nadarene djece osigurati rasterećenje njihovog kućnog budžeta, a Grad će pokazati kako je zainteresiran poduprijeti i ovakve privatne inicijative – rekao je gradonačelnik Pintarić i zahvalio se profesoru Rupčiću što je našao prostor i vrijeme za edukaciju sisačkih djevojčica i dječaka i obećao kako će Grad nastaviti redovno financijski pratiti aktivnosti Likovnog centra.
Likovni centar radi u okviru Udruge za potporu u obrazovanju Mentor. Kroz radionice, sustavno obrazuju djecu svih uzrasta, razvijaju njihovu likovnost u najširem smislu, ali i u pojedinim područjima i likovnim tehnikama, te ih pripremaju za prijemne ispite na željeni fakultet.
– Centar radi od 2005. godine i od tada je kroz njega prošao velik broj djece, njih oko 100-tinjak. Zanimljivo je kako su svi koji su prošli obuku za prijemne ispite na fakultetima koji imaju likovnu provjeru, na kraju i upisali željeni studij. Kao profesor sam bio upoznat s time kako u postojećem školskom sustavu nedostaje takve obrazovne podrške. Ona se pokazala kao problem kad su djeca iz naše sredine pokušavala konkurirati djeci iz Zagreba koja imaju tu mogućnost doedukacije, te sam odlučio otvoriti Centar i omogućiti im dodatno likovno obrazovanje. Potreba i nužnost takvog obrazovanja ne bi smjela ovisiti o financijskim ograničenjima, no ekonomske su prilike utjecale i na to. Obratio sam se gradonačelniku za pomoć i zahvaljujem se što je imao razumijevanja za naš rad –zaključio je profesor Rupčić.

(sisak.hr)

Komentirajte