Naslovnica Vijesti SMŽ Rijeka Sava i Vatrogasna karavana Sava 2016.

Rijeka Sava i Vatrogasna karavana Sava 2016.

9Život uz rijeku Savu obiluje običajima. Oni su dio egzistencijalne, kulturne i tradicijske važnosti za ljude koji žive uz rijeku Savu. Jedan od običaj koji ima svoju tradiciju u posavskim mjestima jesu dobrovoljna vatrogasna društva (DVD). Sava, rijeka čiji tok spaja četiri države, mnoge gradove i sela, bila je inspiracija članovima DVD-a Dubrava za pokretanjem projekta kojim bi se oživio jedan mali dio obale rijeke Save. Projekt nosi naziv Vatrogasna karavana Sava 2016. Traje tri dana, a obuhvaća tri hrvatske županije. To su Zagrebačka, Sisačko-moslavačka i Brodsko-posavska županija. Cilj ovog projekta je okupljanje i povezivanje vatrogasaca i vatrogasnih društava uz rijeku Savu s naglaskom na edukativno-rehabilitacijsko-turistički zabavni sadržaj.

Dana 5. kolovoza 2016. nizvodno Savom, iz mjesta Rugvica, krenula je, po prvi puta, vatrogasna karavana članova dobrovoljnih vatrogasnih društva grada Zagreba i javnih vatrogasnih postrojbi. Prva stanica zaustavljanja karavane bila je u selu Palanjek smještenog u sisačko-moslavačkoj županiji, uzvodno od Siska. Mjesto je to koje datira s kraja 16. stoljeća, a tradiciju  dobrovoljnog vatrogasnog društva njeguje od 1907. godine. Karavanu je činilo pet čamaca uz cestovnu pratnju sa sveukupno 50 članova DVD-a i JVP-a. Nakon kratke okrjepe i upoznavanja pristigle karavane s članovima DVD-a Palanjek, karavana je nastavila put Save. U tri dana obići će mjesta koja njeguju tradiciju dobrovoljnih vatrogasnih društava. To su Gušće, Kratečko, Jasenovac, Stara Gradiška, Dolina, Orubica i Davor.

Rijeka Sava skriva toliko potencijala. Ona nosi predznak dualnosti. Predstavlja život, ali i opasnost. Ipak, svojom vitalnošću, posebnošću i ljepotom oblikuje živote ljudi. Pomalo zaboravljena bogatstva rijeka treba oživjeti i isticati kako bi se očuvala tradicija, kako bi uvijek bila nadahnuće budućim naraštajima. Ovaj projekt daje za primjer kako je lijepo i posebno živjeti blizu rijeke, rijeke Save. Osim čudesne prirode, ona povezuje i ljude koji se okupljaju unutar dobrovoljnih vatrogasnih društava. Može se reći kako ovaj projekt Vatrogasna karavana Sava 2016 nije samo susret dobrovoljnih vatrogasnih društva, već susret dobrovoljnih vodenih društva.

vatrogasna-karavana-16-02 vatrogasna-karavana-16-03 vatrogasna-karavana-16-04 vatrogasna-karavana-16-05 vatrogasna-karavana-16-06 vatrogasna-karavana-16-07

Jelena Blašković

DVD Palanjek

Komentirajte