Naslovnica Vijesti Sisak Rezultati izbora za mjesne odbore: HDZ pobjednik, izlaznost mala

Rezultati izbora za mjesne odbore: HDZ pobjednik, izlaznost mala

Nedjeljne izbore za vijeća mjesnih odbora u Sisku, prema neslužbenim rezultatima, obilježio je mali odaziv građana na izbore, poraz SDP-a koji sada ne kontrolira niti jednu gradsku četvrt, ali i HDZ-ov gubitak nekolicine tradicionalno njihovih ruralnih mjesnih odbora.

Glasalo je oko 2.000 Siščana manje nego 2015., a primjetan je slab odaziv u urbanim dijelovima Siska, dok je u nekim manjim ruralnim mjesnim odborima odaziv bio ipak i iznad 50 posto.

HDZ je sam, ili u koaliciji s HSLS-om, HKS-om i HSP AS, osvojio ukupno 70 vijećničkih mandata što je tri manje nego na istim izborima 2015., dok je SDP u koaliciji s Laburistima i HSS-om Braće Radić osvojio 30 mandata, što je sedam više nego prije četiri godine.

No SDP, koji vlada Siskom, izgubio je sve gradske četvrti, a najveći poraz doživio je u samom centru Siska gdje je HDZ osvojio pet mandata, a SDP, koji je tu do sada imao većinu, tek dva.

Doduše postoje naznake da bi SDP ipak mogao sudjelovati u vlasti u Gradskoj četvrti Galdovo, gdje je nezavisna lista Roberta Grubeca osvojila najviše glasova (196) i tri mandata. HDZ je u Galdovu podbacio osvojivši dva mandata te čak i manje glasova nego 2015., dok je u ostalim gradskim četvrtima HDZ osvajao više glasova u nedjelju nego prije četiri godine.

HDZ s koalicijskim partnerima ima sada većinu u 16 mjesnih odbora i sigurne četiri gradske četvrti, koalicija SDP, Laburisti, HSS Braće Radić šest mjesnih odbora (prije tek jedan), koalicija Mosta i HSS-a u dva, HSP u jednom mjesnom odboru te nezavisne liste u četiri mjesna odbora.

Na izbore je, spomenuto je, u nedjelju izašlo čak 2.000 Siščana manje nego 2015. godine, a mala izlaznost je dovela do toga da je na ovim izborima manje glasova nego na proteklima osvojio i HDZ (3027 sada – 3155 2015.) i SDP (1765 sada – 1971 2015.).

Vidi se veliki gubitak drugih opcija (na ovim izborima je bilo i manje lista nego na prošlim), jer su druge liste 2015. osvojile oko 2.700 glasova, a sada nešto manje od 1.100 glasova.

SDP je osvojio većinu u Gredi, Hrastelnici, Palanjku, Velikom Svinjičkom, Žabnu i Starom Pračnu dok je do sada imao većinu samo u mjesnom odboru Greda, ali je imao većinu i u dvije gradske četvrti – Centar i Zeleni brijeg. Zeleni brijeg je izgubio, nakon odlaska HNS-a iz vladajuće koalicije, i prije ovih izbora, a sada je definitivno ostao bez Centra gdje je HDZ postigao najveći uspjeh.

Osvojio je HDZ u gradskoj četvrti Centar pet mandata sa 459 glasova, SDP dva s 211 glasova te koalicija HNS, BM 365, SU i SDSS 47 glasova što nije bilo dovoljno za vijećnika.

Prije četiri godine u Centru je rezultat bio sljedeći: koalicija HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-BUZ dobila je 2 vijećnika (278 glasova), koalicija SDP-HNS-HSU 4 vijećnika (406 glasova) dok je jednog predstavnika dobila lista nositelja Branka Tompića (104 glasa).

U Gradskoj četvrti Caprag HDZ je potvrdio vlast, a SDP izgubio jednog vijećnika, kojeg je dobio SDA samostalno. HDZ ima 4, a SDP dva vijećnika.

I u Capragu su vodeće stranke izgubile glasove. Sada je HDZ dobio 342, SDP, 208, SDA 89 te HNS-ova koalicija 47. U Gradskoj četvrti Caprag 2015. koalicija HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-BUZ dobila je 4 vijećnika (394 glasa) dok je koalicija SDP-HNS-HSU dobila 3 vijećnika (358 glasova).

Pobjednik izbora u Gradskoj četvrti Galdovo je Nezavisna lista Roberta Grubeca koja je osvojila 196 glasova i tri vijećnika, HDZ je drugi sa 178 glasova i dva mandata dok po jednog vijećnika ima SDP sa 110 glasova i HNS-ova koalicija sa 68 glasova.

U Gradskoj četvrti Galdovo 2015. Koalicija HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-BUZ dobili su 3 vijećnika (188 glasova), Hrvatski laburisti-Stranka rada dva vijećnika (102 glasa), koalicija SDP-HNS-HSU 1 vijećnika (91 glas) kao i HKS (73 glasa).

Vijeće Gradske četvrti Sisak Novi ovaj će put sigurno biti konstituirano nakon što cijeli protekli mandat nije djelovalo jer se HDZ i SDP nisu mogli dogovoriti o predsjedniku, nakon što nezavisna Vera Zaloker nije htjela zauzimati stranu u situaciji gdje je bila tek jedna od njih sedam izabranih.

Sada je HDZ u Sisak Novom sam osvojio većinu i imat će 4 vijećnika (341 osvojen glas), SDP sa 245 glasova ima dva vijećnika, a koalicija HSS, MOST sa 101 glasom imati će jednog vijećnika dok HNS sa 27 glasova nije prošao prag.

U Gradskoj četvrti Sisak Novi HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-BUZ dobio je 2015. 3 vijećnika (305 glasova), SDP-HNS-HSU 3 vijećnika (279 glasova), a lista čija je nositeljica bila Vera Zaloker dobila je jednog vijećnika, odnosno 165 glasova.

Na Zelenom brijegu predsjednica Vijeća Gradske četvrti trebala bi ostati HNS-ova Adelina Ivković, u koaliciji s HDZ-om. Naime, HNS je tamo uspio izboriti jedan mandat koji će biti ključan uz tri HDZ-ova mandata. Tri je dobio i SDP. HDZ je osvojio 316 glasova, SDP 244, HNS 89, a HSP 48.

2015. Godine u Gradskoj četvrti Zeleni brijeg koalicija HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-BUZ imala je 3 vijećnika (279 glasova), HSP jednog vijećnika (83 glasa) i koalicija SDP-HNS-HSU 3 vijećnika (218 glasova).

Od ostalih mjesnih odbora spominimo kako je novoformirana koalicija MOST-HSS uspjela osvojiti sedam vijećničkih mjesta te će većinu imati u dva mjesna odbora – Jazveniku i Novom Selu Palanječkom dok će po vijećnika imati i u Novom Pračnu, Blinjskom Kutu te Gradskoj četvrti Sisak Novi.

HSP je osvojio tri mandata i to sva tri u Kratečkom gdje su osovjili 44 glasa naspram HDZ-ovih 14.

Koalicija HNS, BM 365, SU i SDSS ima spomenuta dva vijećnika u Galdovu i Zelenom brijegu, a SDA jednog u Capragu.

Nezavisne liste su na ovim izborima uspjele dobiti 14 mandata.

Sva tri vijećnika je dobila Nezavisna lista Stanoja Nikolića u Capraškim poljanama, koja nije imala konkurenciju, a Nezavisna lista Zorana Sertića sa 20 glasova je bila bolja od SDP-ove liste u Klobučaku i odnijela sva tri mandata.

Većinu je osvojila i Nezavisna lista Josipa Kudleka u Lukavcu Posavskom te s 29 glasova osovjila dva mandata, ostavivši iza sebe HDZ s 14 glasova i jednim vijećnikom.

Najveći uspjeh nezavisne liste, uz Galdovo, je bio u Mjesnom odboru Komarevo gdje je uvjerljivo slavila Nezavisna lista Ivice Cvetnića koja je osvojila 109 glasova i dva mandata, nakon koje slijedi HDZ s 57 glasova i jednim mandatom te SDP s deset glasova.

Po jednog vijećnika osvojila je Nezavisna lista Drage Rajkovića u Budaševu, Nezavisna lista deana Toplaovića u Novom Selu, Nezavisna lista Danijela Pinotića u Staroj Drenčini te Nezavisna lista Ivana Luketića u Topolovcu.

Izbori će se, najvjerojatnije, morati ponoviti u Starom Selu gdje je Nezavisna lista radoslavke Bojčetić dobila 25 glasova, baš kao i lista SDSS-a. Stoga se mandati ne mogu podijeliti obzirom se bira tri vijećnika.

I dok je, osim Galdova, kod svih gradskih četvrti uglavnom jasno kako će se vlast posložiti, slično je i kod mjesnih odbora. No, dva su komplicirana jer su po jednog vijećnika osvojile tri liste. U Blinjskom Kutu je po jednog vijećnika dobio HDZ, HSS-Most te SDP), a u Novom Selu po jednog ima HDZ, SDP i nezavisna lista Deana Topalovića.

Neslužbeni rezultati su ovdje:

Rezultati-izbora-za-članice-članove-vijeća-mjesnih-odbora-i-gradskih-četvrti-na-području-Grada-Siska19
Komentirajte