Naslovnica Vijesti Sisak Reakcije nakon incidenta na Županijskoj skupštini

Reakcije nakon incidenta na Županijskoj skupštini

Predsjednik Izvršnog odbora SDSS-a Boro Rkman, vijećnica županijske Skupštine Sisačko-moslavačke županije Mirjana Oluić-Voloder i vijećnik Branko Jovičić najoštrije su osudili verbalni i pokušaj fizičkog napada predstavnika HSP u županijskoj Skupštini Ivice Pandže na zamjenika župana iz srpske nacionalne manjine Dušana Bjelajca, priopćio je SDSS.

Po završetku aktualnog sata županijske skupštine u četvrtak je vijećnik Pandža prišao stolu za kojim je sjedio Bjelajac te ispred njega podigao stol i njime tresnuo na pod.

Orkana je isprovociralo to što je na aktualnom satu bilo psotavljeno samo pet pitanja, mahom vladajućih vijećnika, a sve zbog predugih odgovora. Tako i on nije stigao postaviti svoja pitanja.

HSP-ov vijećnik Ivica Pandža Orkan je stoga predsjednici Županijske skupštine Ivanki Roksandić (HDZ) dobacivao iz klupe da zloupotrebljava Županijsku skupštinu.

 „Molim vas da u buduće ne kršite Poslovnik i ne koristite ovu govornicu protiv Poslovnika“, rekla je Roksandić zbog čega je vijećniku Pandži prekipjelo. Hodajući prema stolu za kojim je sjedio zamjenik  župana iz redova srpske nacionalne manjine Dušan Bjelajac, Ivica Pandža Orkan je rekao: „Tu četnik sjedi, vi red uvodite. Ne date pitanja. Sram vas može biti“. Zatim je prevrnuo stol  za kojim je sjedio dožupan Bjelajac dovikujući vodstvu županije da ih može biti sram.    Pri tome je razbio čaše i bokal s vodom koji su bili na stolu.

“Ono što je doživljavao u četvorogodišnjoj konstanti dosadašnji dožupan Rkman otišlo je nažalost i korak dalje pokušajem fizičkog napada na sadašnjeg dožupana. U demokratski uređenoj državi i njenim institucijama nezamislivo, ali nažalost istinito!” – ističe se u priopćenju SDSS-a u kojem se ističe zadovoljstvo što je u Bjelajčevu zaštitu, kao i u niz slučajeva dosadašnjih napada na Rkmana, stao župan Ivo Žinić.

“Žalosti nas činjenica što se napadi HSP-a nastavljaju, kao i činjenica da županijska Skupština izgleda da nema instrumenata kojima bi srpske predstavnike u izvršnoj vlasti zaštitila i omogućila im nesmetan rad?! Zato apeliramo na vodstvo Županije da iznađe model zaštite svakoga tko na bilo koji način prisustvuje sjednicama predstavničkog tijela. U tom cilju vodstvo Županije u predstavnicima SDSS-a ima otvorenog partnera. Incident u Kutini još više žalosti ako ga promatramo izvan okvira Sisačko-moslavačke županije u širem kontekstu atmosfere posljednjih tjedana prema Srbima u Republici Hrvatskoj. I ne samo prema Srbima već prema dobrom djelu civilizacijskih normi na čije se poštivanje RH obvezala prilikom ulaska u Europsku Uniju” – ističu SDSS-u.

Župan Ivo Žinić nakon incidenta je rekao: „Ne dopuštam da bilo tko vrijeđa bilo koga. Iskoristi ću sve svoje ovlasti   da ova Skupština funkcionira na dostojanstven način. Neću dopustiti da   vijećnici jedni druge vrijeđaju, napadaju, maltretiraju bez obzira na bilo kakve probleme“, rekao je u četvrtak Žinić.

Nakon incidenta oglasio se u Skupštini i Ivica Pandža Orkan. 

„Ova gesta nije usmjerena protiv Srbina Dušana Bjelajca, ova gesta je usmjerena protiv toga kako vodite ovu Skupštinu. Pa ja imam prijatelja Srba. Ja sam vama samo htio postaviti pitanje, a niste mi dali“, rekao je Pandža.

Župan Ivo Žinić istaknuo je u petak kako će na iduću sjednicu dovesti zaštitare, da neće dopustiti ovakve rube incidente, a onima koji ih izazivaju poručio je “da svoje probleme, frustracije ili mentalne bolesti liječe u bolnici, a ne na sjednici Skupštine”.

Komentirajte