Naslovnica Vijesti Hrvatska Ramazanska čestitka sisačkog Imama

Ramazanska čestitka sisačkog Imama

Povodom dolaska mjeseca ramazana, najodabranijeg mjeseca u godini za muslimane, koji počinje u srijedu 11. kolovoza 2010., glavni imam sisački Alem efendija Crnkić je  uputio ramazansku poruku-čestitku svim pripadnicima islamske vjere grada Siska i Sisačko-Moslavačke županije.RAMAZAN-MJESEC DUHOVNE OBNOVE

Sa radošću i ushićenjem dočekujemo još jedan Ramazan, najodabraniji i najveličanstveniji mjesec u godini, mjesec posta, Božijih Objava te intenzivnijeg i bogatijeg duhovnog života.
Ramazan je bio i ostao duhovna inspiracija za svakog muslimana u intenziviranju dobročinstva, ostavljanju griješenja i u aktivnijoj posvećenosti Bogu. U ramazanu se suočavamo sa samim sobom, vlastitim življenjem, u njemu preispitivamo svoj odnos prema Bogu, ljudima i stvarnosti u kojoj živimo.

Ramazan je mjesec koji povezuje dva veoma značajna momenta u životu muslimana: obavezu posta i sjećanje na objavljivanje Kur’ana.

Propis posta zauzima posebno mjesto u bogatoj ramazanskoj panorami. Post je najspecifičnije obilježje ramazanskog života i najveći vjerski obred koji se može uraditi u ovom mjesecu.
Kroz post kao drevni vjerski obred i dio univerzalne duhovne institucije prisjećamo se Nuha alejhisselama ili Noe koji je prvi postio nakon izlaska iz lađe, zatim Muse alejhisselama ili Mojsija koji je na Sinaju pred dobivanje Tevrata (Tore) postio 40 dana i noći kao i Isaa alejhisselama ili Isusa koji je postio iščekujući objavu Indžila. Prisjećamo se svih drevnih naroda i civilizacija koji su kroz post željeli pridobiti Božiju naklonost, uputu i Milost.  Dok postimo prisjećamo se i suosjećamo se sa milijunima siromašnih i gladnih u svijetu kojima je post svakodnevica. Dok postimo, u čaši vode i u jednom zalogaju hrane vidimo Božiju milost i najvjerodostojnije se osvjedočujemo u našu nemoć i egzistencijalnu ovisnost o našem Stvoritelju. Kroz drevni post ispunjavamo različite dimenzije ljudskog poimanja bitisanja i realnosti.

Post je čin ljubavi stvorenog prema Stvoritelju i izraz snažne volje da se upravlja sobom i  svojim prohtjevima. Zato Uzvišeni Bog za post kaže: “Post je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem”. Čovjek je u sredini između razuma duše i požude tijela. U tom stalnom nadmetanju između čovjekovog duha i čovjekovog tijela najbolji sudija je pobožnost kojeg propisuje vjera kroz post. Jer u postu duša i tijelo postaju jedno biće u pokornosti Uzvišenom Bogu.

Trenutak dodira Neba i čovjeka, trenutak spuštanja Objave kao najvažniji trenutak u cjelokupnoj povijesti svijeta dogodio se u blagoslovljenom mjesecu ramazanu, u noći Kadr, noći prve Objave i prvog kontakta između Boga i Njegovog poslanika Muhammeda alejhisselama. Otuda vjernici u mjesecu ramazanu kao mjesecu Kur’ana pojačano uče, čitaju proučavaju i razmišljaju o kur’anskim porukama, poukama i napajaju se njegovim sadržajima koji imaju trajnu vrijednost. “Uči, čitaj i proučavaj u ime Boga koji je sve stvorio”-prve su riječi Kur’ana koji predstavlja središnju istinu islamskog života u kojem musliman živi od rođenja pa sve do svoje smrti.
I ovaj ramazan sisački muslimani dočekuju u želji i nadi da će izgradnjom Islamskog centra doprinijeti bogatstvu religijskog mozaika i uzeti aktivnog učešća u duhovnoj obnovi i društvenoj promociji moralnih vrijednosti za kojim vapimo.

Nadam se da ćemo svi uspješno položiti ramazansku školu u kojoj je najvažniji predmet strpljivost, te izgraditi i nadograditi moralne kvalitete koje su nam danas itekako potrebne.
Toplina obiteljskog doma i prijateljske komunikacije nesumnjivo trebaju biti osnaženi u ovom mjesecu ramazanu, što svakako nosi sa sobom ljubav prema roditeljima, supružnicima, djeci, starijima, iznemoglim i bolesnim.

U tom kretanju i naglašenoj relaciji vidim snagu mjeseca ramazana i blagodati njegovih dana i noći. U želji da sve blagodati ovog časnog mjeseca doživite
RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!
Glavni imam sisački
Alem ef. Crnkić

Komentirajte