Naslovnica Vijesti SMŽ Ptičja gripa i u Sisačko-moslavačkoj županiji

Ptičja gripa i u Sisačko-moslavačkoj županiji

Kod uginulog labuda pronađenog u Mužilovčici utvrđen je virus ptičje gripe, a isti je virus pronađen i kod uginulog labuda na Bundeku, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

– Kod uginulog labuda pronađenog 4. siječnja 2017. godine na Jarunu utvrđen je virus visokopatogene influence ptica podtipa H5N8. Isti virus potvrđen je i kod uginulog labuda pronađenog 12. i 15. siječnja, također na Jarunu, dok ostale lešine labudova pronađene kasnije, nisu bile prikladne za testiranje. U jedinom pronađenom uginulom labudu na Bundeku (23. siječnja) utvrđen je virus H5N8. Virus H5N8 u divljih ptica (labudovi i kormorani) potvrđen je na još 5 lokacija u Republici Hrvatskoj: Cerje (rijeka Biđ)- Vukovarsko- srijemska županija, Bjelo brdo (rijeka Drava)- Osiječko- baranjska županija, Sisak (Mužilovčica)- Sisačko- moslovačka županija, Legrad (jezero Šoderica)- Koprivničko- križevačka županija i Virovitica (kraj dvorca u gradu)- Virovitičko- podravska županija. Ukupno se radi o 28 divljih ptica. – priopćeno je iz Ministarstva.

Prema neslužbenim novim informacijama ptičja gripa utvrđena je i kod mrtvog labuda pronađenog na području Crkvenog Boka, na sunjskom području.

Ptičja gripa nije opasna za ljude, stoga nema razloga za paniku, no potrebno je spriječiti doticaj divljih ptica s domaćom peradi.

Radi suzbijanja i sprječavanja pojave i širenja influence ptica na području cijele Republike Hrvatske ministar poljoprivrede donio je  još prije nekog vremena Naredbu o držanju peradi u zatvorenom prostoru.

– Naredbom se propisuje obvezno zatvaranje i držanje sve peradi u zatvorenom prostoru, uzgojene pernate divljači i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama, obavezno odvojeno držanje domaćih pataka i gusaka od ostale peradi, zabranjena je uporaba vanjskih spremnika vode za perad, uzgojenu pernatu divljač i ptice” – ističu u Ministarstvu.

Komentirajte
Podijeli objavu