Naslovnica Vijesti SMŽ Proslavljeno Lovrenčevo u Petrinji

Proslavljeno Lovrenčevo u Petrinji

Petrinjska župa sv. Lovre svečano je u četvrtak 10. kolovoza proslavila blagdan svoga nebeskoga zaštitnika i zaštitnika Grada Petrinje. Svečano misno slavlje, u prepunoj župnoj crkvi predvodio je župnik iz Vinica preč. Valent Posavec u zajedništvu s domaćim župnikom preč. Josipom Samaržijom, generalnim vikarom Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Stjepanom Ptičekom i petnaestak svećenika.

U homiliji preč. Valent podsjetio je na dugu povijest štovanja sv. Lovre u Petrinji. „Prije 425 godina na blagdan sv. Lovre, đakona i mučenika, kršćanska vojska je pobijedila tursku i oslobodila Petrinju. Od tada se slavi Lovrenčevo i zato je sv. Lovro izabran da bude trajni zaštitnik župe i grada Petrinje. Godine 1780. na ovom je mjestu sagrađena i prekrasna velebna crkva, čiji se lijepi oltar danas može vidjeti tek na božićnoj razglednici. Tu obljetnicu izgradnje smo proslavili 1980. godine i od tada se na Lovrenčevo pjeva Lijepa naša. Na uzlazu u crkvu tada je stajao i natpis iz prve poslanice Korinćanima: ‘Ako tko upropašćuje hram Božji, upropastit će njega Bog’. Godine 1990. pred crkvom je čistila časna sestra Celina kada je došao jedan gospodin u bijelom odijelu upitavši, je li tu crkva sv. Lovre. Ona je odgovorila da je, a on je rekao da to (crkvu) treba srušiti. Bože sačuvaj, zavapila je sestra Celina. Samo godinu dana kasnije do temelja je srušena crkva sv. Lovre da nije ostao ni kamen na kamenu, kao i sve kapele i križevi i sve Hrvatske kuće, i to od strane domaćih četnika potpomognutih jugoslavenskom vojskom. Povijest ne poznaje zločina takvih razmjera“, ustvrdio je propovjednik.

Govoreći o životu sv. Lovre preč. Posavec je istaknuo kako je on spremno dao svoj život za Isusa Krista. „Današnje evanđelje nam otkriva tajnu života i smrti sv. Lovre. Slušali smo u Evanđelju kako Isus poučava svoje učenike o Božjoj mudrosti života: ‘Zaista, zaista kažem vam, ako pšenično zrno ne umre, ostaje samo, ako umre, donosi obilat rod’. To znanje nadilazi svaku ljudsku mudrost i tim znanjem poučen, položivši ispit u Isusovoj školi, bio je sv. Lovro, onaj koji je stekao najveće znanje i mudrost života. To znači, naučio je razlikovati istinu od laži, dobro od zla“, rekao je Posavec osvrnuvši se dodatno u nastavku na razaranje crkve sv. Lovre u Domovinskom ratu i poručivši mladima da se ne daju zarobiti lažima suvremenog svijeta. „Gdje je car Valerijan, gdje su Lovrini mučenici danas? Nema ih. Gdje su oni koji su branili ići u crkvu, koji su snimali one koji su išli u crkvu? Gdje su oni Mikelići i Opačići koji su skidali križ s vrata djevojke iz Pakoštana. Gdje su oni koji su branili svećeniku odlaziti u Dom ispovijedati starce i bolesnike? Otišli su s Olujom“, zaključio je preč. Posavec.

Nakon popričesne molitve, preč. Samaržija zahvalio je gostu na predvođenju slavlja i čestitao svim okupljenima blagdan sv. Lovre i Dan Grada Petrinje.

Misi je prethodila svečana procesija oko gradskog parka u kojoj su osim brojnih vjernika petrinjskog i sisačkog kraja koji tradicionalno hodočaste u Petrinju na ovaj blagdan, sudjelovali i predstavnici branitelja, policije, vojske, kulturno-umjetničkih društava, DVD-a, Gradske limene glazbe Petrinja i drugih javnih institucija.

Dva dana ranije na svečanoj sjednici Vijeća uručene su nagrade Grada Petrinje.

U sklopu Svečane sjednice Zahvalnice su uručene Sonji Radman Livaja, za nesebičan doprinos u oslobođenju Grada Petrinje, Branku Šubiću, za izniman doprinos u promicanju istine o Domovinskom ratu, fra Petru Žagaru, za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine, mještanima Hrvatskog Čuntića za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine, Udruzi Đeram, za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine, Mateji Pereković, predsjednici Mjesnog odbora Brest, za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine, KUD-u „Pokupljanka“ za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine i Ivanu Pribiloviću, predsjedniku Mjesnog odbora Gora, za izniman doprinos razvoju ruralnog područja i očuvanje kulturne baštine.

Ovogodišnje „Nagrade Grada Petrinje“ dodijeljene su Tonki Pezelj za istaknuto humanitarno i kulturno djelovanje na području Grada Petrinje, te Srećku Telaru za izniman doprinos u očuvanju i promicanju petrinjskog sporta.

„Plakete Grada Petrinje“ dodijeljene su Klubu žena Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Petrinja zbog dugotrajnog humanitarnog i kulturnog djelovanja, te promicanja i čuvanja kulturne baštine petrinjskog kraja, kao i Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Klub Mošćenica, za ukupan doprinos u organiziranju humanitarne pomoći socijalno ugroženim članovima udruge, te članovima njihovih obitelji.

(SV, sisak.info)

Komentirajte
Podijeli objavu