Naslovnica Vijesti Kultura Proslavljena praizvedba “Jurana i Sofije”

Proslavljena praizvedba “Jurana i Sofije”

Ogranak Matice hrvatske Sisak je, u utorak, 2. listopada, pred mnogobrojnom publikom obilježio obljetnicu praizvedbe povijesne drame Ivana Kukuljevića Sakcinskog: Juran i Sofija ili Turci pod Siskom pod nazivom “Ko svoj može biti, tudj nek ne bude…”

Naslov ove svečanosti preuzet je iz Kukuljevićeva govora pred Hrvatskim saborom, 2. svibnja 1843. godine, a u kojem se Kukuljević vatreno zalaže kako bi hrvatski jezik postao  službeni jezik u školama i upravi.

Prvi dio svečanosti vratio je Siščanke i Siščane u preporodno vrijeme s pjesmama Vatroslava Lisinskog / tekst: Dimitrij Demeter: Prosto zrakom ptica leti i Ivana pl. Zajca: U boj, a u izvedbi Muškog  vokalnog  ansambla  Petrinjski   Slavulji te spomenutim Govorom u odličnoj izvedbi dramskog umjetnika Andrije Tunjića.

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske Sisak Đurđica Vuković pozdravila je prisutne među kojima  Zorislava Lukića, glavnog tajnika Matice hrvatske, Dinka Pintarića, gradonačelnika grada Siska i mons. Marka Cvitkušića, kancelara Sisačke biskupije. Istaknula je u govoru značaj ove obljetnice ne samo za grad Sisak već i za ukupnu kulturu Hrvatske. Juran i Sofija prva je drama izvedena na hrvatskom jeziku štokavskog narječja u Hrvatskoj, a izveli su je Sisački glumci – amateri. Taj datum bilježi se kao početak  hrvatskog glumišta. Povijesna pozadina drame Juran i Sofija je pobjeda nad Turcima kod Siska 1593. U Danici Ilirskoj , od 12. listopada 1839. godine objavljena je i prva kazališna kritika o ovoj praizvedbi iz pera Vjekoslava Babukića, tajnika Matice hrvatske u kojoj se daje opširan prikaz izvedbe i ugođaja oko predstave.

U drugom dijelu  programa, inscenacijom dijelova Jurana i Sofije obilježbi su se priključili i  mladi simpatizeri Matice hrvatske Učenici Srednje škole Viktorovac Maja Smolčić, Danijel Radić, Marin Dražić, Dario Županić pod vodstvom profesorice Tanje Vadla, a glazbeni program upotpunila je studentica Muzičke akademije Zagreb Ivana Galić djelima J. Brahmsa -Rapsodija u h-molu, op. 79J. i S. Bacha -Preludij br. 1 u C-duru, BWV 846. Za ovu prigodu postavljena je i prigodna izložba isječaka iz tiskovina, kao i knjiga koja svjedoči o dugogodišnjoj tradiciji obilježavanja ovoga spomen dana.

Komentirajte