Naslovnica Vijesti Hrvatska Proslava 1. svibnja u Sisku i ove godine na dvije lokacije

Proslava 1. svibnja u Sisku i ove godine na dvije lokacije

U Hrvatskoj se Međunarodni praznik rada obilježava po 120. put

Već uobičajeno 1. svibnja, Praznik rada i blagdan sv. Josipa Radnika, i ove će se godine u Sisku obilježiti na dvije lokacije: kod Starog grada u organizaciji Hrvatske stranke prava Sisak, te u šumici Perivoj Viktorovac u sklopu programa nazvanog “Sisak slavi Praznik rada” što ga organizira sisački SDP.

U Starom gradu program započinje u 14 sati nastupom sisačkog benda Veliki odmor, od 16 sati posjetiteljima će se dijeliti vojnički grah i odojak, a u 19 sati počinje cjelovečernji koncert Miroslava Škore.

Šumicom će već od deset ujutro prodefilirati brojni KUD-ovi, mažoretkinje, breakdanceri, bikeri, grafiteri i skateri. Od 12,30 sati dijelit će se grah, a u popodnevnim satima, od 17 sati, kreće glazbena zabava. Nastupaju domaće snage Alba Cornix, Erekcija uma, Wendy darling i Vobleri dok su zvijezde večeri NeNormalni Balašević i Elemental. Organizatori kažu da su u slučaju kiše osigurali šator.

Međunarodni praznik rada obilježava se u spomen na velike radničke demonstracije u Chicagu održane 1. svibnja 1886. godine kad je u sukobima s policijom poginulo više od 200 radnika, a osmero je nakon toga na montiranim procesima osuđeno na smrt. Radnici su tada tražili osmosatno radno vrijeme, a u spomen na njihove žrtve, kao i na sve druge žrtve borbe za radnička prava, 1. svibnja se od 1889. obilježava kao Međunarodni praznik rada.
U Hrvatskoj se 1. svibnja počeo obilježavati već iduće, 1890. godine, a prva proslava organizirana je u zagrebačkom Maksimiru.

Komentirajte