Naslovnica Vijesti Kultura Promocija nosača zvuka s djelima sisačkog svećenika Matije pl. Ivšića

Promocija nosača zvuka s djelima sisačkog svećenika Matije pl. Ivšića

Promocija dvostrukog nosača zvuka s djelima sisačkog svećenika Matije pl. Ivšića „ Aurora Lucis“ održat će se u četvrtak, 28. veljače u 19.30 sati u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u Velikom Kaptolu u Sisku te u petak, 1. ožujka u 19 sati u Hrvatskom društvu skladatelja u Zagrebu.

Ovaj projekt krenuo je na poticaj prof. Tihane Herceg Ivšić i prof. Ive Mihelić iz udruge Siscia Vox Mundi te dr. sc. Jelene Blašković, voditeljice Sisačkog katedralnog zbora, a svoj obol dali su i sopranistica Margareta Klobučar, orguljaš mag. mus. vlč. Robert Jakica te prof. Tihomir Prša. Snimke su nastale u Katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku i zagrebačkoj Crkvi Svetog Franje Ksaverskog, a izdanje izlazi pod etiketom „Cro Sacro“ Hrvatskog katoličkog radija i Croatia Recordsa.

Na predstavljanju sudjeluju:
Tatjana Rožanković, Marica Pernar, Tihana Herceg Ivšić, Jelena Blašković, Tihomir Prša i Slavko Nedić.

U glazbenog dijelu predstavljanja nosača zvuka nastupit će svi glazbenici koji su sudjelovali na snimanju nosača zvuka. To su Margareta Klobučar (sopran), Iva Mihelić (sopran), Jelena Blašković (sopran), Tihana Herceg Ivšić (mezzosopran), Robert Jakica (orgulje), Sisački katedralni zbor i
zagrebački zbor Collegium pro musica sacra.

Matija pl. Ivšić je svećenik, skladatelj i orguljaš kojeg je komunistička vlast u naponu stvaralaštva 1951. godine osudila na dugogodišnji zatvor, a čiji opus broji više od 150 sačuvanih skladbi. Život Matije Ivšića (1894. – 1963.) rođenog u Boku Palanječkom kraj Siska obilježen je križem i glazbenom umjetnošću, a Ivšićev suvremenik Albe Vidaković za njega kaže da je bio jedan od najagilnijih radnika Cecilijanskog pokreta na području stvaranja i proučavanja liturgijske glazbe u Hrvatskoj. Pisao je mise, motete, popijevke te preludije i fuge za orgulje te vodio poznati mješoviti zbor Zagrebačka polifonija, prvi zbor toga tipa koji je promicao polifono pjevanje u Hrvatskoj.

Komentirajte