Naslovnica Vijesti Hrvatska Promatrajte suze svetoga Lovre

Promatrajte suze svetoga Lovre

Perzeidi su godišnja kiša meteora koja je najuočljivija sredinom mjeseca kolovoza. Taj događaj je poznat i kao suze svetoga Lovre jer vrhunac dostiže oko samog Lovrenčeva 10.08. kada Zemlja prolazi kroz najgušći dio Perzeidskog potoka.

Sam potok nastaje nakon što komet 109P/Swift-Tuttle prolazi blizu Sunca te za sobom ostavlja komadiće stijene i prašine koji ga slijede po njegovoj eliptičnoj orbiti oko Sunca. Kada Zemlja prolazi kroz te ostatke, oni izgaraju u gornjim slojevima atmosfere i tako nam svake godine priređuju ovaj spektakularan nebeski događaj.

Potok Perzeida je predmet promatranja već 2000 godina. Legenda kaže da je dobio ime po svetom Lovri kojeg su Rimljani 285. godine mučili i spalili na roštilju. Usred mučenja Lovro je rekao: “Već sam pečen s jedne strane, ako me želite speći kako treba, vrijeme je da me okrenete na drugu stranu.” Lovrina smrt se obilježava na njegov blagdan 10. kolovoza a obilje zvijezda padalica koje se vide svake godine između 8. i 14. kolovoza je postalo poznato kao “vatrene suze” svetog Lovre.

Komet Swift-Tuttle je otkriven 1862. godine a zadnji put je uočen 1992. godine. Treba mu otprilike 130 godina da obiđe oko Sunca. Svakim prolaskom blizu Sunca ostavlja za sobom trag ostataka diljem svoje orbite koji uzrokuju Perzeide. Svake godine sredinom kolovoza, kada Zemlja prolazi blizu Swift-Tuttleove orbite, materijal koji je meteor ostavio tijekom prijašnjih prolazaka zabija se u našu atmosferu brzinom od otprilike 60 kilometara u sekundi te tako stvara čarobnu svjetlosnu igru na našem ljetnom nebu.

Perzeidi su među najjačim godišnjim meteorskim pljuskovima i njihova maksimalna aktivnost iznosi 90 do 100 meteora na sat. U noći njihovog maksimuma, radijant Perzeida se nalazi nedaleko od “dvostrukog zvjezdanog klastera” Perzej – odatle i ime Perzeidi. Radijant je točka iz koje prividno izviru svi meteori koji potječu iz nekog potoka. Meteori koji su blizu radijanta bit će kraći dok će meteori koji se čine udaljeniji biti sjajniji, duži i kretat će se brže nebom. To je samo prividno jer oni zapravo putuju paralelno, mi ih vidimo na taj način zbog perspektive iz koje gledamo.

Ovogodišnji vrhunac bit će u noći između 12. i 13. kolovoza u ranim jutarnjim satima. Njihova će aktivnost naglo narasti nakon ponoći. Tada ćemo biti okrenuti u smijeru Zemljinog kretanja po orbiti te će atmosfera iznad nas kupiti meteore poput vjetrobrana na autu u kojeg se zabijaju kukci prilikom vožnje. Ove godine će nam Mjesec biti naklonjen jer nije pun, nadajmo se da će nas i vrijeme poslužiti. Stoga uzmite dekice u ruke, otiđite dalje od grada i izvora svjetlosnog zagađenja te uživajte u ovom nebeskom igrokazu.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/promatrajte-suze-svetoga-lovre/#ixzz23DsPw2ed

Komentirajte