Naslovnica Vijesti Sisak Problem sisačke citologije na saborskom Odboru za ljudska prava

Problem sisačke citologije na saborskom Odboru za ljudska prava

Kao što je i najavila, vanjska članica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora i predsjednica HSS-a Sisačko-moslavačke županije Marijana Petir na ovotjednoj je sjednici Odbora upozorila na kršenje ljudskih prava pacijenata zbog propusta i grešaka koji su se događali u radu Odjela sisačke citologije u Općoj bolnici „Dr.Ivo Pedišić“ u Sisku.

“Osim višemjesečnog čekanja nalaza što je nedopustivo a u nekim slučajevima može biti i presudno za nečije zdravlje pa i život, otkrilo se je ovih dana u javnosti da je do zastoja došlo jer su liječnice utvrdile u „urednim“ nalazima Papa testova koje su im dostavljali citoskrineri ozbiljne propuste te  su ih odbile potpisivati. Nakon toga su liječnice odlučile sve uzorke skrinirati same što je usporilo izlazak nalaza Papa testova pa su zbog pokušaja da svoj posao rade odgovorno, kažnjene suspenzijom i otkazom. Ravnatelj bolnice dr.Damir Pahić i županica sisačko-moslavačka Marina Lovrić-Merzel  kako je vidljivo iz pisanih podnesaka, premda su bili upozoreni na ovaj problem nisu poduzeli ništa kako bi se osigurao korektan i nesmetan rad sisačke citologije pa su po maniru Poncija Pilata „oprali ruke“ kada je skandal procurio u javnost i krivicu svalili na one koje su štitile pravo pacijenata na točnu informaciju o njihovom zdravlju.” – rekla je Petir.

Dodala je kako je to eklatantan primjer kršenja ljudskih prava i zlouporabe ovlasti te je kritizirala SDP-ovu Vladu “koja pored ovakvih alarmantnih slučajeva, umjesto da ulaže u novac u zaštitu zdravlja ljudi, upravo prijedlogom rebalansa proračuna skida Ministarstvu zdravlja 120 milijuna kuna”.

Predsjednik Odbora Furio Radin naglasio je da će ova tema biti sastavni dio izvješća sa sjednice Odbora koje će se danas tijekom dana dostaviti svim zastupnicima.

Komentirajte