Naslovnica Vijesti Kultura Prezentacija petrinjskih Betlemaša

Prezentacija petrinjskih Betlemaša

Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja i Interpretacijski centar baštine Banovine organizira razgovorno-glazbeno-scenski događaj u kojem ćemo imati prilike uživati u programu vezanom za petrinjsku tradiciju – Betlemaše, zaštićenom nematerijalnom kulturnom dobru upisanom u Registar kulturnih dobara RH. Betlemaši su dio Folklornog ansambla Petrinjčica, sekcije Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja.

Program će se održati u srijedu, 19. prosinca s početkom u 18 sati u Interpretacijskom centru baštine Banovine, Gupčeva 31, Petrinja.

O petrinjskim Betlemašima govorit će prof. Ivan Rizmaul, zahvaljujući kojemu su Betlemaši, uz podršku petrinjskog ogranka Matice Hrvatske, i upisani u Registar kulturnih dobara te Ivo Mioković, petrinjski novinar i dobri duh Betlemaša zaslužan za promicanje ove divne tradicije čiji počeci sežu od sredine 19. stoljeća, a prvi zapisi datiraju od 1922. godine. Nakon razgovora uslijed kojeg ćemo moći saznati sve što nas zanima o Betlemašima uslijedit će i njihova čestitarska izvedba koju karakterizira poseban dramski tekst, kostimografija, scenografija i napjevi.

Komentirajte