Naslovnica Vijesti SMŽ Presuda za ratni zločin u Petrinji: Mutić oslobođen, Perenčeviću 15 godina

Presuda za ratni zločin u Petrinji: Mutić oslobođen, Perenčeviću 15 godina

Vijeće Županijskog suda u Zagrebu u ponedjeljak je izreklo presude u kaznenom postupku za ratni zločin protiv Dragana Perenčevića i Slobodana Mutića, pripadnika srpskih paravojnih postrojbi.

Perenčević je osuđen nepravomoćno na jedinstvenu kaznu od 15 godina dok je Mutić nepravomoćno oslobođen te će biti pušten iz istražnog zatvora.

Njih dvojica su, kako ih se tereti, u siječnju 1992. nasilno odveli bračni par Cindrić iz njihove kuće u Petrinji do lokacije u selu Jošavica, gdje su Cindrići usmrćeni s više hitaca iz vatrenog oružja.

Dragana Perenčevića tereti se i za ubojstvo tročlane obitelji Križević (majka Ana, otac Ivan i sin Damir) 22./23. prosinca 1991. godine u tada okupiranoj Petrinji. Supružnici Ana i Ivan Križević te njihov sin Damir tada su usmrćeni u svom domu iz neposredne blizine.

Suđenje se odvijalo bez Perenčevića koji je u Srbiji, dok se drugooptuženik Mutić nalazi u sudnici nakon što je izručen iz SAD-a.

Slobodan Mutić živio je u SAD-u od 1999. godine, a 2016. je osuđen na dvije godine zatvora u američkoj saveznoj državi Ohio jer je u imigracijskim dokumentima lagao da nije kršio zakone i bio umiješan u genocid ili etničko čišćenje. Nakon izdržavanja kazne deportiran je u Hrvatsku, koja je za njim raspisala tjeralicu zbog ratnih zločina.

Optužnica je njih dvojicu teretila da su opljačkali i ubili Cindriće, koji su radili u Petrinji, jer su vjerovali da su članovi HDZ-a, a Mutića dodatno da je ubio svoju bivšu djevojku Aleksandru Živković ispalivši joj metak u glavu 1993. godine nakon što je prekinula s njim.

Komentirajte