Naslovnica Vijesti SMŽ Predstavljena „Hrvatska kuća vina“

Predstavljena „Hrvatska kuća vina“

Župan Ivo Žinić je u Domu kulture u Popovači, predstavio projekt „Hrvatska kuća vina“.

„Hrvatska kuća vina – Svijet škrleta je projekt koji smo osmislili prošle godine kako bi nastavili s promocijom i pomogli našim vinarima. Ovaj vrhunski projekt vrijedan je gotovo 35 milijuna kuna. Idejni projekt je napravljen, a sada ga želimo promovirati našoj javnosti zajedno s vinarima“ – rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić prilikom predstavljanja Hrvatske kuće vina koja bi bila, plan je, kompleks na parceli od 2500 metara. 

Idejni projekt “ Hrvatske kuće vina“ sadržavat će turistički segment (kušaonicu, restoran i vidikovac) te znanstveno obrazovni segment (laboratorij, vinski podrum) i testno polje namijenjeno prvenstveno za razvoj autohtone sorte škrlet. Projekt će se realizirati na području Grada Popovače, na prostoru Gospodarsko-poduzetničke zone Mišička II.

Objekt bi bio namijenjen ljubiteljima vina, turistima, ali i proizvođačima.

„Osim same funckije odnosno prostora za kušanje vina, prikazat će se i proizvodnja vina. Također tu će biti i sadržaji poput restorana i suvenirnice. Sam objekt je koncipiran na način da je nama bilo važno da se stvori jedna atraktivnost i prepoznatljivost u prostoru. Riječ je o suvremenoj arhitekturi, ali i arhitekturi koja prati tradiciju ovog prostora s obzirom da je konstrukcija drvena. S druge strane, budući da su vinske kuće dijelom ukopane, dijelom su u podrumu, a dijelom u prizemlju, nama je bilo važno da se kuća lijepo sagledava iz malo veće udaljenosti. Zato imamo vidikovac za kojeg smatramo da se dobro uklopio, iako ima malo neobičnije metode zasjenjenja, poput latica, ali tvore posebnost tog projekta i daju novi karakter tom prostoru“ – pojasnio je arhitekt Ivica Plavec iz tvrtke Kreativne konstrukcije j.d.o.o. koja je osmislila idejni projekt Hrvatsku kuću vina.

Projekt je inicirala Sisačko-moslavačke županije s ciljem poticanja daljnje promocije vinarstva na ovom području i jačanje konkurentnosti ovdašnjih vinara, a njegovu realizaciju, uz vlastito sufinanciranje, u najvećoj mjeri planiraju realizirati kroz korištenje bespovratnih sredstava iz EU fondova.

Komentirajte