Naslovnica Vijesti Sisak Predstavljena amfora s prvim pisanim spomenom Siska!

Predstavljena amfora s prvim pisanim spomenom Siska!

Ulomak amfora na kojoj se nalazi prvi pisani spomen Siska, točnije rimske Siscije, predstavljen je u Gradskom muzeju Sisak.

Natpis na amfori otkriva kako je, pretpostavlja se, visoki rimski časnik Auli Cordii naručio, u drugom desetljeću nakon Krista, iz španjolske Betike luksuzni riblji umak.

Ta je amfora nakon 2000 godina nađena na gradilištu željezničkog kolodvora u Sisku, a natpis su uspjeli dešifrirati uz pomoć tehnologije. 

“Na toj amfori nalazi se prvi epigrafski spomen Siscije, rimskog naziva Siska, koji je ujedno i najstariji spomen ikojeg rimskog grada u sjevernoj Hrvatskoj.” – rekao je na prezentaciji nalaza dr sc. Ivan Radman-Livaja sa Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Uspjeli su arheolozi i dešifrirati da je umak garum za Sisak poslala trgovačka obitelj Ani iz tadašnje rimske pokrajine Betika. Natpis otkriva i kako je riječ o umaku naviše kvalitete, a pokraj te se nalazila  i amfora s grčkim vinom, što pokazuje da je naručitelj bio imućna osoba. A kako je tada Siscia bila vojni logor, pretpostavka je da je to bio visoki časnik.

“Garum je umak koji se koristio umjesto soli ili kao pojačivač okusa, a sastojao se od fermentiranih ribljih iznutrica i krvi.  Činejnica da betički garum stiže tako rano u Sisak govori o ekonomskoj moći naručitelja, jer se jeftiniji mogao naći na Jadranu” – ističe Ozren Novaković, arheolog koji je sudjelovao u istraživanjima prilikom pronalaska amfore.

Amfora je nađena u improviziranoj drvenoj ostavi, za kojeg pretpostavljaju da je služio kao frižider.

“Ukupno smo na ovom nalazištu našli ulomke 257 amfora. One su u Sisak, u raznim razdobljima Rimskog carstva, dolazile iz svih dijelova svijeta, Španjolske, Grčke pa i Egipta.” – dodao je arheolog Ante Paro, također sudionik iskapanja.

Amfora s prvim spomenom Siska bit će izložena u sisačkom Muzeju u kojem očekuju još odličnih arheoloških nalaza s lokaliteta kolodvora.

Komentirajte