Naslovnica Vijesti Sisak Predstavljen projekt Centar za ljevarstvo-SIMET

Predstavljen projekt Centar za ljevarstvo-SIMET

U prostorijama Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predstavljen je projekt „Centar za ljevarstvo – SIMET“.

Ovoj uvodnoj konferenciji nazočio je župan Ivo Žinić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras sa suradnicima, dekanica Metalurškog fakulteta Zdenka Zovko Brodarac, kao i predsjednik HGK Županijske komore Sisak Boris Mesarić.

Projekt „Centar za ljevarstvo – SIMET“, vrijedan 40 milijuna kuna, u kojem je Sisačko-moslavačka županija projektni partner, financira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“
Provedba projekta rezultirat će adaptacijom, opremanjem i stavljanjem u funkciju Centra za ljevarstvo – SIMET, koji se nalazi u sklopu Metalurškog fakulteta Sisak. U svrhu povezivanja poduzetnika, znanstveno-istraživačkih funkcija i javnog sektora, znanstveno-istraživačka oprema nabavljena kroz projekt služit će kvalitetnijem prijenosu znanja i rezultata istraživanja, poboljšanju umreženosti poduzetnika i proizvodnih procesa, te smanjenju troškova proizvodnje.

„Veliki je ovo projekt za Metalurški fakultet, ali i za Sveučilište u cijelosti, a posebno za našu Sisačko-moslavačku županiju koja ima sreću da imamo jednu takvu ustanovu. Zajednički kroz ovaj projekt želimo postati mjesto konkurentno za određena znanja, za određene tehnologije. Metalurški fakultet sa svojim dugogodišnjim iskustvom nije slučajno ovdje u Sisku. On je nastao kao potreba tadašnjeg gospodarstva koje se nažalost s vremenom ugasilo. Sada pronalazimo neka nova rješenja kojima bismo ponudili nešto novo, nešto što prati trendove, što prati i gospodarstvo, ali i općenito razvoj tehnologije u području metalurgije, ljevarstva, znanosti. Mislim da je ovo jedan jako dobar projekt u kojem je prisutna suradnja između Sveučilišta, znanstvenih institucija, pa evo i Županije i ostalih dionika.“ – rekao je župan Ivo Žinić.

„To je ulaganje u znanstveno – istraživačku opremu, to su novi studijski programi, to je visoko stručna radna snaga s novim znanjima, vještinama i kompetencijama koje mogu steći upravo na ovakvoj opremi kakve nema nigdje drugdje u Hrvatskoj“ –  rekla je dekanica Zdenka Zovko Brodarac najavivši i moguće pokretanje nekih novih studijskih programa.

„U promišljanju smo novih studijskih programa, jedan od njih je u evaluaciji, a riječ je o programu ‘Sigurnost i zdravlje na radu i okolišu’. U suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje, Građevinskim fakultetom te Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije promišljamo studijski program ‘Inženjerstvo tehničkih materijala’. Riječ je o potpuno novim temama i izazovima za koje vjerujem da su atraktivni za populaciju“ – dodala je dekanica.

Na predstavljanju projekta bio je i rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras koji je istaknuo kako je Sveučilište u Zagrebu vrlo ponosno na Metalurški fakultet, a dodao je i kako će se kroz ovaj projekt fakultetu dati posebna potpora.

„Pokazuje se da su mali fakulteti izvan Zagreba zapravo veliki fakulteti. Uz malo osoblje postigli su uvjete da zadovolje kriterije za dobivanje ovog izvanrednog projekta. Projekt pokazuje da tradicija metalurgije ima svoju nadogradnju, a to je vrhunska znanost. Metalurški fakultet pokazuje da kvalitetu vrhunske znanosti ima“ – napomenuo je Boras.

Ovaj projekt vrijedan je nešto više od 40 milijuna kuna, a financira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine. Osim edukacije studenata Centar za ljevarstvo bio bi nositelj organizacije Međunarodnog savjetovanja ljevača te ostalih oblika certificiranog cjeloživotnog učenja kroz seminare, predavanja, radionice i tribine.

Komentirajte