Naslovnica Vijesti Kultura Predstavljanje knjige o Gvozdanskom u sisačkoj knjižnici

Predstavljanje knjige o Gvozdanskom u sisačkoj knjižnici

Povodom III. hodočasničkog spomen-pohoda na Gvozdansko u sisačkoj Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac biti će promovirana knjiga “Gvozdansko: Hrvatsko velejunaštvo bez svjetskog uzora” na čijem će predstavljanju sudjelovati mr. sc. Antun Abramović, povjesničar; prof. dr. Zvonimir Šeparović, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva; mons. dr. sc. Vlado Košić, biskup sisački te autor knjige Damir Borovčak.

Predstavljanje knjige Damira Borovčaka biti će u petak, 13. siječnja, u 13 sati u središnjem odjelu knjižnice.

Riječ je o utvrdi koja je danas posve u ruševinama, a nadomak je hrvatskom selu Gvozdansko, podno Zrinske gore, u blizini Zrina i pripada općiuni Dvor na Uni u sisačkom kotaru, nedaleko od granice s Bosnom kod Bosanskog Novog. U davnini u posjedu velikaša Babonića-Blagajskih, grad je kasnije prešao u ruke Zrinskih. U okolici se nalaze bogati rudnici željeza (kao rudarsko mjesto Gvozdansko se spominje već 1488. godine), iz kojih su Zrinski dobivali velike prihode. U njemu su Zrinski držali kovnicu u kojoj su kovali „ugarske pfenige“.
Utvrdu Gvozdansko pokušao je Ferhat-paša osvojiti nekoliko puta, ali uvijek bezuspješno. Zadnja je opsada bila 3. listopada 1577. godine, a Turci su ušli u grad 13. siječnja 1578. godine te su u gradu zatekli sve branitelje mrtve, što od rana, što od gladi, što od zime. Ganut tim prizorom Ferhat-paša pozvao je iz okolice svećenika da po katoličkom obredu pokopa sve hrabre vojnike.

Komentirajte