Naslovnica Vijesti Sisak Predsjednica obišla Metalurški fakultet, sisačku bolnicu te Sobu čuda

Predsjednica obišla Metalurški fakultet, sisačku bolnicu te Sobu čuda

Prvog dana boravka u Sisačko-moslavačkoj županiji predsjednica Grabar-Kitarović posjetila je Metalurški fakultet u Sisku, Opću bolnicu „Dr. Ivan Pedišić“ te Sobu čuda za terapiju senzorne integracije za djecu i mlade s teškoćama u razvoju i invaliditetom. Posjetom općini Sunja i susretom s građanima završila je prvi dan boravka u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća Metalurškog fakulteta, povodom 58. obljetnice fakulteta, nazočila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ističući da ju posebno veseli što je uz dekanicu, na fakultetu zaposlen velik broj djelatnica, a pohađa ga čak 46 % studentica. Predsjednica je istaknula potrebu da se djevojke još više uključuju u područje metalurgije i tako mijenjaju stereotipi o muškim i ženskim zanimanjima.

“Treba poticati i djevojke da se više uključuju u područje metalurgije. Na vašem fakultetu se mijenjaju stereotipi o muškim i ženskim zanimanjima, što je pohvalno. Svjesni smo da kvalitetu studija ne prate i primjerene plaće u toj struci. Važno je da su tijekom studija studenti uključeni i u proizvodne procese. Na taj način mladi ljudi imaju prilike uskladiti svoje znanje s njegovom praktičnom primjenom. Iako se ističe kako je osnovna važnost metalurške industrije stabilna kvaliteta i pouzdanost proizvoda te stručna radna snaga, svjesni smo nažalost kako to ne prati i prosječna neto plaća u toj struci. stoga moramo uvijek biti svjesni kada govorimo o privlačenju mladih na ostanak u našoj domovini i zbog toga je potrebno raditi na osiguranju primjerenog vrednovanja kvalitete rada,a naravno i na otvaranju novih radnih mjesta.“, istaknula je Predsjednica.

Obraćajući se nazočnima, čestitala je dan Metalurškog fakulteta, a čestitke je uputila i upravo promoviranim studentima metalurgije. Promovirano je 17 prediplomaca i devet diplomaca, a dodijeljeno je devet dekanovih nagrada te jedna studentska pohvala.

“Kroz svih ovih 58 godina prošli smo brojne organizacijske reforme, ali ističem da smo izniknuli iz gospodarstva. I to iz bivšeg Instituta Željezare Sisak. Povijesni upliv naravno ima i činjenica da smo sljednica Tehničke visoke škole, čijih sto godina održavanja nastave počinjemo obilježavati tijekom 2019.godine. Osim toga ponosna smo sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, jednog od 15 najstarijih europskih Sveučilišta koje ove godine slavi 350.obljetnicu. Podsjetit ću vas na povijesna razdoblja u okviru kojih pojedine ere nazivamo imenima metala. Prvi čovjekov susret s bakrom bio je čak 6 tisuća godina prije Krista. I danas u 2018.godini još uvijek živimo u metalnom dobu. Govorimo o više od osam tisuća godina kontinuiranog mijenjanja čovjekova okruženja utemeljenog upravo na proizvodnji i primjeni metala. A upravo time ovih službenih 58 godina postojanja Metalurškog fakulteta još više dobiva na značaju.”, istaknula je dekanica Metalurškog fakulteta Zdenka Zovko Brodarac

Nakon Metalurškog fakulteta, predsjednica Grabar-Kitarović je posjetila i Opću bolnicu “Dr. Ive Pedišića” u Sisku. Nakon razgovora s vodstvom bolnice, obišla je gradilište središnjeg bolničkog paviljona, prvog zdravstvenog objekta bolnice koji se gradi nakon pola stoljeća. Paviljon će, uz ostalo, sadržavati objedinjeni hitni bolnički prijem i dnevnu bolnicu, a vrijednost radova iznosi 106 milijuna kuna, od čega 70 milijuna čine bespovratna sredstva EU fondova.

U Sisku je Predsjednica Republike posjetila „Sobu čuda“ za terapiju senzorne integracije za djecu i mlade s teškoćama u razvoju i invaliditetom s područja Grada Siska, Petrinje, Hrvatske Kostajnice, Dvora, Popovače, Gline, Kutine, Sunje i Novske. Terapijom je obuhvaćeno više od sedamdeset djece s razvojnim teškoćama i s različitim poremećajima iz autističnog spektra, s autizmom, poremećajem koncentracije, intelektualnom i nedovoljnom razvijenošću, govornim poteškoćama, smetnjama u učenju i one s problemima u ponašanju.

Prvi dan boravka u Sisačko-moslavačkoj županiji predsjednica Grabar-Kitarović završila je susretom s građanima općine Sunje kojima je poručila kako joj je osobita čast što u sklopu posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji može posjetiti slavno mjesto naše junačke obrane u Domovinskom ratu. Zahvalivši građanima Sunje na vrijednom radu i naporu uloženom kako bi razvojno podigli ovaj lijepi dio naše domovine, Predsjednica je izrazila uvjerenje kako zajedničkim naporima možemo ostvariti željene razvojne iskorake.

FOTO: predsjednica.hr

Komentirajte