Naslovnica Vijesti Sisak Predsjednica na Danu branitelja Sisačko-moslavačke županije

Predsjednica na Danu branitelja Sisačko-moslavačke županije

„Prva stvar koju ću u novom mandatu napraviti je doista se zalagati, pritisnuti Vladu da se napravi ova autocesta do Siska jer u ovom trenutku ovo je autocesta koja vodi nikuda. Ono što je simbolično u tome, kao što sam rekla, nije možda toliko gospodarstva vrijednost autoceste iako znam da će to žiteljima ove županije puno značiti, koliko je ta simbolična vrijednost. Nemojmo ostavljati poslove ne dovršenima ili poludovršenima pogotovo kada je riječ o strateškim interesima Republike Hrvatske, a ovo je jedna od onih županija koja će nažalost bojim se gledajući u budućnost i u nove ugroze s kojima se suočavamo biti i dalje na braniku Domovine“, rekla je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović koja je u petak nazočila svečanosti prigodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije u Novom Farkašiću te tom prigodom kazala kako činjenica da je Sisačko-moslavačka županija prva među županijama u Hrvatskoj uvela Dan branitelja pokazuje koliko je živa svijest o tome kako je obrana te županije bila od najveće važnosti za obranu cijele Hrvatske i za konačnu pobjedu.

Naime, Dan branitelja je uvela SDP-ova županica Marina Lovrić Merzel od 2007. godine.

„U današnjoj tužnoj i svečanoj prigodi sjećamo se s poštovanjem svih hrvatskih branitelja, među njima i načelnika Glavnoga stožera Hrvatske vojske generala zbora Janka Bobetka, koji je, iako u visokim godinama, dao velik doprinos organizaciji obrane i vođenju oslobodilačkih operacija protiv velikosrpskog agresora. Njemu i svim poginulim i umrlim braniteljima pripada moja i naša trajna zahvalnost“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Dodala je kako to presudno i herojsko doba naše povijesti i danas ovjekovječuju imena Zrina, Gvozdanskog i Dubice, bana i biskupa Petra Berislavića i bana Tome Bakača, kojega Matoš spominje u divnoj domoljubnoj pjesmi „Pri Svetom Kralju“, koja završava prekrasnim stihovima „I dok je srca, bit će i Kroacije“. „Da, trebalo je itekako srca, ali u mudrosti za veliku pobjedu kod Siska 22. lipnja 1593., kada je slomljen posljednji veliki pokušaj Osmanlija da prepolove Hrvatsku“, poručila je.

„Na istom ovom prostoru četiri stoljeća kasnije, 1991. i 1995., događaju se nove presudne bitke za Hrvatsku. To su godine koje nas i danas okupljaju. Vi hrvatski branitelji dragovoljci i pripadnici gardijskih i domobranskih brigada, policijskih i drugih postrojbi bili ste kroz te četiri godine predziđe Hrvatske i najtvrđi štit njezine obrane. Nije se gledalo tko je tko i tko je što, nego samo je li odan Domovini. Bilo je teško, ali snagu nam je davala vjera. Ona nam je bila i utjeha i ohrabrenje i opomena. Naš dragi kardinal Kuharić održao je na blagdan Sv. Lovre 1991. propovijed u Petrinji. Sjećamo se još dobro njegovih riječi: „Ako je moj protivnik spalio moju kuću, ja neću zapaliti njegovu! Ako je razorio moju crkvu, ja neću ni dirnuti njegovu, dapače, čuvat ću je. Ako je napustio svoj dom, ja neću ni igle uzeti iz njegova! Ako je ubio moga oca, brata, sestru, ja neću vratiti istom mjerom nego ću poštovati život njegova oca, brata, sina, sestre!“ Te su nam riječi bile moralni svjetionik. To je jedan od ključnih razloga zašto smo obranili Hrvatsku, a onda u „Oluji“ i konačno pobijedili“, istaknula je Predsjednica.

Braniteljima Sisačko-moslavačke županije poručila je kako mogu bolje nego itko autentično obnoviti sjećanje na te godine u kojima se od Novske, Dubice i Hrvatske Kostajnice, preko Dvora, do Petrinje i Gline, i naposljetku Siska branila i oslobađala Hrvatska. „Nažalost, cijena razaranja i teških zločina velikosrpskog agresora bila je golema. Za mnoge od njih krivci još nisu odgovarali“, naglasila je.

„Obitelji naših mučenih, ubijenih i nestalih branitelja i civila imaju pravo na to, kao i svi mi, kako bismo zaključili stranice prošlosti i posvetili se stranicama budućnosti“, kazala je, dodavši kako u tome kao da se stalo na pola puta.

Kazala je kako svako vrijeme ima svoje izazove kojima treba odgovoriti i ugroze kojima treba odoljeti, a kako je najviše onih koji stalno govore da Hrvatska nešto ne može ili ne zna.

„A ja znam da može, zna i hoće jer sam je upoznala uzduž i poprijeko, jer vjerujem u njezine divne ljude, s kojima i danas ovdje dijelim radost ovoga svečanog susreta i lijepog dana. U suradnji županija, općina, gradova i središnje države, možemo riješiti svaki problem, sve do onog najvećeg i– demografskog. Čvrsto sam u to uvjerena zato što vjerujem u Hrvatsku“, zaključila je Predsjednica Republike, čestitavši svima Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije.

U nastavku boravka u Sisku Predsjednica je u sklopu velike volonterske akcije „72 sata bez kompromisa“ posjetila Udrugu za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS te se susrelai s volonterima akcije pod nazivom „Ja se konja bojim jer sam malen(a)“ te roditeljima i članovima Udruge.

Komentirajte