Naslovnica Vijesti Sisak Predavanje o kaktusima u capraškoj knjižnici

Predavanje o kaktusima u capraškoj knjižnici

U capraškom Odjelu sisačke knjižnice u srijedu, 22. veljače, od 18 sati biti će održano predavanje o kaktusima. Predavač je poznati uzgajivač ovih biljaka Hrvoje Bešlić iz Petrinje.

Kada među raznolikim cvijećem na balkonima uočimo čudnovate kaktuse, nameće nam se pitanje kakva su to stvorenja, odakle dolaze i zašto su tako neobičnih oblika. Ti brojni primjerci uglavnom bodljikavih biljaka spadaju u veliku botaničku porodicu kaktusa (Cactaceae), a žive isključivo na američkom kontinentu, endemično. Nakon otkrića Amerike pojedini rodovi kaktusa nastanili su se i u Sredozemlju pa tako te neobične biljke možemo sresti i u Hrvatskom primorju, posebice kaktuse iz roda Opuntia.

U svojoj domovini kaktusi uglavnom naseljavaju sušna područja te su stoga učinili niz prilagodbi za život u pustinjskim uvjetima. Kako bi smanjili gubitak dragocjene vode iz svog tijela, listove su zamijenili bodljama, koje su ujedno preuzele ulogu zaštite od žednih životinja u pustinjama. Neki su kaktusi odjenuli bijele paučinaste presvlake kao zaštitu od sunca, dok su se neki odlučili na zavlačenje pod zemlju za vrijeme velikih vrućina.

Tijekom zimskih mjeseci većina kaktusa prolazi kroz period mirovanja. Upravo je zimsko mirovanje ključ uspjeha za uzgoj kaktusa, jer ako kaktusi prezime na adekvatan način, sigurno će nas razveseliti u proljeće svojim prelijepim cvjetovima. Mirovanje, koje kod većine kaktusa traje od studenog do ožujka, poželjno je da bude na temperaturi od 8-12°C. Viša temperatura sigurno će kaktuse potaknuti na rast, a zbog pomanjkanja sunčanih dana, izdužit će u rastu. Na nižim temperaturama kaktuse izlažemo opasnostima da zadobe oštećenja po tijelu što u konačnici može rezultirati uvenućem. Jednako je važno i održavati suhi korijen u supstratu koji je u zimskom mirovanju izuzetno osjetljiv na vlagu. Kako bi supstrat zadržao svoja fizička svojstva, potrebno je jednom mjesečno pažljivo zaliti kaktuse.

Za bogatu cvatnju tijekom vegetacije važan je treći uvjet, a to je sunčeva svjetlost koja ima glavnu ulogu u stvaranju cvjetnih pupova i formiranju cvjetova.

Komentirajte
Podijeli objavu