Naslovnica Korona virus Potvrđen prvi oboljeli od koronavirusa u SMŽ – muškarac s područja Petrinje

Potvrđen prvi oboljeli od koronavirusa u SMŽ – muškarac s područja Petrinje

Potvrđen je prvi zaraženi koronavirusom s područja Sisačko-moslavačke županije. Oko 17 sati je stigao pozitivan nalaz za muškarca, rođenog 1997. godine, s područja Petrinje koji je kao konobar radio u Italiji te se u srijedu vraćao kući.

Muškarac je u srijedu navečer prepraćen s granice u sisačku bolnicu, a smješten je u izolacijsku jedinicu. Pozitivni nalaz stigao je u četvrtak oko 17 sati.  To je 25. oboljeli od koronavirusa u RH.

“Čim smo saznali da suprug ide doma, poduzeli smo sve mjere, javili službama koje su ga dočekale na granici, pod pratnjom ga odveli u bolnicu i tamo je od srijede navečer” – rekla je za Večernji list supruga oboljelog.

„Mlađi muškarac smješten je u izolacijskoj jedinici sisačke bolnice, poduzete su sve mjere određene protokolom i poduzimamo sve što je potrebno da zaštitimo stanovnike naše županije.“ – rekao je predsjednik županijskog Stožera Civilne zaštite Roman Rosavec.

Oboljeli se za sada osjeća dobro bez većih simptoma bolesti.

„Ono što je bitno istaknuti kako bi šire pučanstvo Sisačko-moslavačke županije doista bilo bez ikakvih stresnih situacija i nekakvih promišljanja da je došlo do širenja zaraze, ponavljam osoba je prepraćena pod policijskom pratnjom bez kontakta s ostalim osobama, nije došla autobusom ili bilo kojim drugim oblikom javnog prijevoza, samim time nije omogućeno niti daljnje širenje zaraze. Odmah je podvrgnuta izolacijskom prostoru gdje također nije bila u kontaktu s nikakvim drugim osobama, tako da niti najmanja mogućnost daljnjih širenja infekcije nije bila moguća“, ističe Rosavec.

Poručuje građanima kako nema razloga za stvaranjem nepotrebne panike. „Stožer civilne zaštite već unazad dva mjeseca adekvatno radi i sve nadležne službe od Opće bolnice “Dr.Ivo Pedišić”, preko Zavoda za javno zdravstvo do Zavoda za hitnu medicinu i naravno kao središnjeg tijela Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije su u apsolutnoj koordinaciji međusobno, a dakako i u svakodnevnim telekonferencijama sa Središnjim državnim stožerom, tako da smo predvidjeli ovakve situacije, organizirali prihvatne jedinice na području naše županije. Točnije u Općoj bolnici imamo četiri prostorije s 32 smještajne jedinice za prihvat osoba koje su pod sumnjom da su zaražene koronavirusom. Za sada je kroz navedeni prostor prošlo oko 150 osoba čiji uzorci su upućeni na Kliniku “Fran Mihaljević” i svi nalazi su do sada bili negativni, dio tih osoba je onda smješten u kućnu izolaciju koja je potrebna u vremenskom razdoblju od 14 dana, nekima je to isteklo“, ističe Rosavec.

Na informaciju o zaraženoj osobi s područja Petrinje, reagirao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Obzirom na informaciju da je registrirana prva osoba pozitivna na koronavirus u SMŽ upravo muškarac iz Mošćenice, koji radi u Italiji, smatram d aje to situacija koja zahtijeva ozbiljan pristup, priej svega struke, ali is vih ostalih, od same gradske uprave do svakog pojedinog građanina. Ne smijemo stvarati paniku među građanima, ali pozivam sve da slijede upute kriznih stožera. Pozivam građane da se pridržavaju uputa koje će dobivati, da shvate ozbiljnost situacije jer upravo svojim odgovornim ponašanjem mogu značajno utjecati na daljnji razvoj situacije u našem gradu, ali i šire. –ističe se u priopćenju gradonačelnika Petrinje.

U Hrvatskoj je do sada zabilježeno 25 oboljelih sa COVID-19 bolesti, od kojih je ukupno 8 oboljelih osoba u Rijeci, 10 u Zagrebu, 4 u Varaždinu, 2 u Puli i 1 u Sisačko -moslavačkoj županiji. Od ukupno 25 oboljelih 16 građana se zarazilo u inozemstvu (Italija, Njemačka, Austrija), a ostalih 9 su njihovi bliski i uglavnom obiteljski kontakti. Nema djece među oboljelima.

Komentirajte