Naslovnica Vijesti SMŽ „Poštujte naše znakove“ u Petrinji

„Poštujte naše znakove“ u Petrinji

U sriejdu, 21. prosinca, u Pučkom otvorenom učilištu – Hrvatskom domu Petrinja, u sklopu održavanja preventivne akcije „Poštujte naše znakove“, u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, a u suradnji s Gradom Petrinja te Osnovnom školom Mate Lovraka Petrinja, Osnovnom školom Dragutina Tadijanovića Petrinja i I. osnovnom školom Petrinja iz Petrinje, sukladno općim ciljevima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, pred prepunom dvoranom prikazana je prigodna predstava za djecu pod nazivom “Prvi koraci u prometu”.

Druženje je nastavljeno u holu Hrvatskog doma Petrinja, gdje su djeca ostala oduševljena interaktivnim radionicama: „Policajac-prijatelj pomagač“, „Mi smo Vaši policajci“, „Čarobnjaci u akciji – mali forenzičari“ i „Opasni predmeti i odgovorno ponašanje“, koje su vodili policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke i radionice „Mala škola prve pomoći“, pod vodstvom pripadnika Gradskog društva Crvenog križa Petrinja. Potom su se na trgu Hrvatskih branitelja u Petrinji sa zanimljivom opremom, službenim i specijalnim vozilima, prisutnima predstavili sisačko-moslavački policajci, Javna vatrogasna postrojba Petrinja, hitna pomoć, Centar 112, a bili su tu i djelatnici Auto kluba Sisak s „pijanim naočalama“.

Školarci su se okušali i u dijelu forenzike, odnosno nakon interesantne praktične vježbe policijskog službenika Policijske uprave sisačko-moslavačke, djeca su i osobno mogla otkriti, fiksirati i izvesti tragove, za što su bila i nagrađena primjerenim uvjerenjima.
Na trgu Hrvatskih branitelja u Petrinji za učenike drugih razreda osnovnih škola „Jumicar“ je organizirao zanimljivu edukativnu radionicu, najprije teorijsko multimedijsko predavanje o prometnim pravilima, ulozi svih sudionika i poželjnog ponašanja u prometu, a potom praktični dio na poligonu s vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, koji je uključivao samostalnu vožnju malim automobilima na prometnom poligonu, uz nadzor i asistenciju instruktora i prometne policije. Nakon praktične obuke djeca su dobila Jumicar vozačku dozvolu.

Najatraktivniji dio događanja je svakako bila pokazna vježba „Od nesreće do pružanja pomoći“, koju su zajednički izveli djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Petrinja i Hitne pomoći. Prikazana je intervencija vatrogasaca i hitne pomoći – od poziva, dolaska navalnim vozilom na mjesto nesreće, rezanje slupanog vozila i izvlačenje ozlijeđenog vozača te preuzimanje vozača od strane hitne pomoći i transport do zdravstvene ustanove.

Ovu hvalevrijednu preventivnu akciju ispred Sisačko-moslavačke županije je podržao pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport prof. Darjan Vlahov, gradonačelnik Grada Petrinja Darinko Dumbović, zatim voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber te načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Marko Rašić sa suradnicima, kao i mnogi drugi.

IZVOR: Policijska uprava Sisačko-moslavačka

Komentirajte