Naslovnica Izdvojeno Poljoprivrednicima prijeti enzootska leukoza goveda (ELG)

Poljoprivrednicima prijeti enzootska leukoza goveda (ELG)

Jovo Balač iz Starog Sela jedan je od dvadeset i troje poljoprivrednika s područja Sisačko-moslavačke županije kojima je zbog utvrđene enzootske leukoze u goveda (ELG) ugrožen opstanak.

Naime, nakon što je ukinuta 2001. godine redovna pretraga krvi goveda na virus koji uzrokuje ovu bolest, ponovo je počela, no problem je što obeštećenja poljoprivrednika kasne više od četiri mjeseca, čime se praktički gase poljoprivredna gospodarstva.

– Iskustva pokazuju da se na odštetu čeka od četiri do šest mjeseci. U tom razdoblju poljoprivrednici gube prihode za život, odjavljuju se iz sustava PDV-a, a time im se automatski i gasi OPG. A jasno je da proizvođač mlijeka ne može opstati bez krava i bez novca. Znamo da se dio njih više nikada neće vratiti u proizvodnju, što je jako loše za ionako posrnulu poljoprivredu, rekao je jučer Mijo Latin iz Hrvatskog seljačkog saveza.

On ističe kako treba ubrzati isplatu odštete, čime bi se omogućilo proizvođačima da kupe nova grla i tako zamjene bolesna, te nastave proizvodnju mlijeka.

Kontrola na ovu bolest se i inače provodila u Hrvatskoj prilikom trgovine goveda, no od rujna je uvedena obvezna kontrola svih grla, što je rezultiralo da je od rujna do sada u SMŽ utvrđeno prisustvo tog virusa u 86 goveda u 23 štale. Ona su odvezena u klaonice.

– OPG-i su ta grla odmah morali odjaviti što znači i da će ostati bez poticaja za ovu godinu, a problematično je i što se odšteta računa po klaoničkoj težini, iako se zna da težina goveda u uzgoju varira i do 200 kilograma. Stoga Hrvatski seljački savez predlaže da se procjena grla obavlja na licu mjesta, prije odlaska u kalonicu, kaže Latin.

– Važno je istaknuti da virus ELG nije patogen za čovjeka i ne postoji nikakva mogućnost oboljenja ljudi putem konzumacije mesa ili mlijeka goveda pozitivnih na ELG. Šteta je isključivo ekonomske prirode, rekao je čelnik Hrvatskog seljačkog Saveza Sisačko moslavačke županije Željko Lenart.

Ivica Grgurić, vijećnik HSS-a u Gradskom vijeću Siska, rekao je da će, pri donošenju gradskog proračuna za 2013. godinu, HSS tražiti da se uvrste sredstva za pomoć u ovom problemu poljoprivrednicima s područja Siska.

Komentirajte