Naslovnica Vijesti Kultura Pogled na jazz

Pogled na jazz

Zapisi iz jazz svemira iz pera Dinka Husadžića Sanskog

pogled na jazzOdnedavna se na hrvatskom tržištu u izdanju Nove knjige Rast našla i knjiga Pogled na jazz, profesora hrvatskog jezika i književnosti i jazz kritičara, Dinka Husadžića Sanskog, kojemu je ova ista kuća već  ranije objavila dva romana:  U potrazi za izgubljenom tajnom i Pametno potroši dan. Za Sisak je ova knjiga značajna utoliko što je dobar dio njezinih događanja prenesen iz ovdašnjeg Siscia jazz cluba obzirom da je autor pratio gotovo svaki koncert održan u ovom prostoru. Stoga i ne čudi da će baš večeras, na proslavi rođendana sisačkoga Jazz cluba, uz bogat glazbeni program javnosti biti predstavljena i knjiga Pogled na jazz. To nas je i odvelo prema Dinku Husadžiću Sanskom na jedan kratak, ali ugodan razgovor.

U svojoj najnovijoj knjizi progovarate o jazzu kao glazbenom izričaju, ali i o značajnim hrvatskim i svjetskim jazz glazbenicima donoseći pregled s koncerata jazz glazbenika diljem hrvatske, pa i Siscia jazz cluba, koje ste imali priliku pratiti. Kako je knjiga nastajala?
Ta je knjiga  plod mog višegodišnjeg slušateljskog bavljenja glazbom, osobito jazzom koji je u svojevrsnom rezervatu, pa sam u dogovoru s izdavačem naumio realizirati baš ono što godinama pratim, a kako je takve literature vrlo malo, usudim se reći da je knjiga uskočila u pravi trenutak.

Edo Cindrić koji je pisao predgovor knjizi Pametno potroši dan i U potrazi za izgubljenom tajnom, u jednom svom tekstu navodi da Vam je ovim uratkom  jazz postao dijelom pronađene izgubljene tajne iz prvog romana ili pješčanika iz drugog, koji pazi da pametno potrošimo svoje ovozemaljske dane.
Je li svaki trenutak i svako putovanje za koncertom kojeg ste zabilježili u svojoj knjizi pametno potrošeno vrijeme?
Vjerujem da jesam. Knjiga se u svom podnaslovu zove Zapisi iz jazz svemira. To dakle nije klasična povijest jazza, to nije enciklopedija, to nije leksikon, iako se prvi i drugi dio bave tim povijesnim kontekstom kako svjetskog  jazza od afro ritmova, regtima, swinga prema bi-bapu, tako i domaćeg, hrvatskog. To je jedan osobni pogled koji ne znači nužno i stvarno stanje u hrvatskom jazzu, to je naprosto pogled jednog jazzoljupca. Tako ostavljam mala vrata otvorena da ne moram u svemu biti u pravu.

U pravu ili ne, svoju su preporuku za nabavku knjige dali brojni poznati jazz glazbenici i kritičari, poput Davora Hrvoja. bozic_burns_sansky
Da. Uz Davora koji je u ovom trenutku zasigurno broj 1 u jazz kritici, tu je i Dragutin Matošević, također glazbeni kritičar, naši vrhunski saksofonisti Denis Razumović i Saša Nestorović, talijanski jazz pijanist  Roberto Magris, Sinan Alimanović – jazz pijanist i član grupe Indexi, gitarist Damir Kukuruzović u čijem je klubu nastao veliki broj tekstova, kao i mnogi drugi.

Sve se nekako svodi na to da je ova knjiga jedan lijep doprinos jazz glazbi. Predstoji tek upitati kako do nje doći i hoće li se moći kupiti na predstavljanju, 29. listopada?
Na rođendanu Siscia jazz cluba okupit će se povelik broj jazz glazbenika i ljubitelja ove glazbe i unutar tog programa našla se prigoda za promoviranje te moje knjige. Inače, moguće ju je nabaviti kod mog nakladnika, a osigurana je i internet prodaja.

Komentirajte