Naslovnica Vijesti Sisak Podignuta optužnica zbog granatiranja Siska za vrijeme Bljeska i Oluje!

Podignuta optužnica zbog granatiranja Siska za vrijeme Bljeska i Oluje!

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv petorice državljana Republike Srbije (1946., 1949., 1946., 1947. i 1954.) zbog granatiranja i raketiranja civilnih objekata u Sisku tijekom akcija Bljesak i Oluja u kojem je poginulo osam civila.

Kako se doznaje prvookrivljeni je general Milan Čeleketić, zapovjednik Glavnog štaba tzv. Srpske vojske Krajine, koji je optužen i za raketiranje Zagreba u svibnju 1995..

Njemu se, u ovom slučaju, stavlja na teret da je, zajedno sa Žarkom Gačićem, tadašnjim zapovjednikom 39. banijskog Korpusa , Miloradom Jankovićem, zapovjednikom 31. petrinjske brigade u sklopu navedenog Korpusa te Jovanom Pavlicom, zapovjednikom Mješovitog artiljerijskog diviziona 31. petrinjske brigade u svibnju 1995. godine naredili i izvršili neselektivno bobmardiranje šireg pdoručja grada Siska iz haubica 105 i 155 mm. To su učinili iako su bili svjesni da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva u gradu Sisku i okolnim naseljima nasumična topnička paljba mogla prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima. Tom prilikom je pogođeno i oštećeno više civilnih objekata u blizini kojih nije bilo legitimnih vojnih ciljeva te su smrtno stradale četiri civilne osobe, a ranjeno je pet osoba.

Dalje se tereti trećeokrivljenika Slobodana Tarbuka, zapovjednika 39. Banijskog Korpusa u vrijeme akcije Oluja, da je zajedno s Jankovićem i Pavlicom zapovijedio neselektivno granatiranje Siska iz haubica 4. kolovoza 1995. uslijed čega je poginula jedna civilna osoba, a ranjene su četiri osobe te je oštećeno nekoliko obiteljskih kuća.

Uz to Tarbuka se tereti da je istog dana, iako svjestan da je prema odredbama međunarodnog prava uporaba improviziranih raketnih lansera zabranjena za korištenje u naseljenim mjestima, naredio svojim podređenima da na grad Sisak izvrše paljbu improviziranim raketnim lanserom u sklopu 39. korpusa, nakon čega su njegovu zapovijed podređeni pripadnici postrojbe izvršili, pri čemu je jedna ispaljena raketa pogodila obiteljsku kuću u kojoj su poginule tri civilne osobe, a jedna je osoba je ranjena, dok je kuća u potpunosti uništena.

U optužnici je predloženo da se protiv svih okrivljenika odredi istražni zatvor. Optuženici nisu dostupni trenutačno hrvatskom pravosuđu.

Komentirajte