Naslovnica Vijesti Kultura Počinje Festival Željezara 2019.

Počinje Festival Željezara 2019.

Počinje ovogodišnji, šesti po redu, Festival Željezara. Umjetnički dio programa započinje cjelodnevnim urbanim intervencijama i performansima na raznim lokacijama u prostorima naselja Caprag i samog centra grada Siska. Službeno otvorenje Festivala Željezara 2019. godine, uz performans Pine Ivančića održat će se u sisačkoj galeriji Striegl s početkom u 19h. Na otvorenju će se, nakon performansa, u neformalnom tonu, moći vidjeti izložba s ovogodišnjeg 3. Festivala Grafoskopa na kojem će se predstaviti radovi Vane Gaćine, Filipa Borellija i Marijana Crtalića. Potom će umjetnici, koji su izvodili performanse/ akcije/ intervencije u urbanim tkivima grada Siska kao i popularne industrijske zone Siska Capraga, održati kratka predavanja o svom radu koja će popratiti i projekcije njihovih autorskih video radova.

Festival Željezara 2019. godine imao je uvod u suorganizaciji akcije/ performansa/ prosvjeda čuvenih zagrebačkih Zlih bubnjara, a u povodu prosvjeda „5 do 12 NE opasnom otpadu u gradu Sisku i SMŽ!“, u organizaciji sisačke inicijative Siščani ne žele biti smetliščani. Nastup Zlih bubnjara 27. travnja bio je uvod u press konferenciju i najava istoimenog prosvjeda koji se je održao 4. svibnja 2019. godine.

U raznim dijelovima Capraga i Siska, ovog puta, svoje akcije/ performanse/ intervencije izvest će u ponedjeljak, 28. listopada, nekolicina afirmiranih hrvatskih umjetnika: mlađi umjetnici Matej Knežević, Frane Rogić i Bojan Koštić kao i već nešto duže poznati i priznati umjetnici Marijan Molnar i Pino Ivančić koji će održati i performans na službenom otvorenju u galeriji Striegl. U galeriji Striegl cijelog dana će se moći vidjeti izložba s ovogodišnjeg 3. Festivala Grafoskopa održanog nedavno u prostorima AKC Medike u Zagrebu.

U utorak, 29.Listopada, u prostoru sisačkog Državnog arhiva u 19h, održati će se čitanje poezije sisačkih pjesnika, u organizaciji autora i organizatora sisačke stihovnice- Siniše Matasovića.

U srijedu, 30. Listopada, u galeriji Striegl, s početkom u 19h, svoj performans izvešće umjetnica Vesna Mačković koja će, uz projekciju svog novog video rada, predstaviti i njen ovogodišnji projekt s kojim je putovala po svijetu te će i predstaviti i aktivnosti svoje udruge Arktik. Također će biti i prikazan najnoviji film Danijela Pavlića koji je ovih dana osvojio nagradu u filmskom festivalu u Tuzli. Danijel će održati i popratno predavanje o svome radu. U sklopu događanja, svoj performans održaće i organizator Festivala Željezara- Marijan Crtalić.

U četvrtak, 31. Listopada, u galeriji Striegl, u 19h, pjesnikinja Sanja Baković održaće prezentaciju i čitanje poezije skupine autorica G-rupa (Selma Sarajlić Kanazir, Ana Martina Bakić, Sanja Baković, Suzana Kos, Natalija Mihelin, Ives Buljan). Sanja je, inače, organizatorica, u zagrebačkim pjesničkim krugovima popularnog događanja „Odvalimo se poezijom“.

U subotu, 2. Studenoga, u galeriji Striegl, u 18h, zaključno atraktivno predavanje o radionicama u parku skulptura Željezare Sisak, prodekanice za umjetnost, znanost, međunarodnu suradnju i ECTS Umjetničke akademije u Splitu dr Sagite Mirjam Sunare uz asistenciju Tine Tomšič.

PROGRAM:

PONEDJELJAK / 28-10-2019
– cjelodnevni performansi/ akcije/ intervencije: Matej Knežević, Frane Rogić, Bojan Koštić, Marijan Molnar, Pino Ivančić
– Gradska galerija Striegl, 19,00 sati: službeno otvorenje Festivala Željezara 2019. godine, uz performans Pine Ivančića i uz izložbu s festivala 3. festival grafoskopa: Filip Borelli, Vana Gaćina, Marijan Crtalić

UTORAK / 29-10-2019
– Državni arhiv u Sisku, 19,00 sati: Poetski spomenar- čitanje poezije sisačkih pjesnika u organizaciji Siniše Matasovića
(Ines Kosturin, Sanja Domenuš, Simbad Hadžić, Matea Strižić, Ana-Marija Borić, Dubravka Lazić, Ratko Bjelčić, Nerina Sarkotić, Ljiljana Zorčić, Ljubica Šporčić, Denis Vidović, Mira Jungić…)

SRIJEDA / 30-10-2019
– Gradska galerija Striegl, 19,00 sati: performansi, projekcije, predavanja: Vesna Mačković, Danijel Pavlić, Marijan Crtalić

ČETVRTAK / 31-10-2019
– Gradska galerija Striegl, 19,00 sati: prezentacija i čitanje poezije: G-rupa (Selma Sarajlić Kanazir, Ana Martina Bakić, Sanja Baković, Suzana Kos, Natalija Mihelin, Ives Buljan).

SUBOTA / 2-11-2019
-Gradska galerija Striegl, 18,00 sati, predavanje o radionicama u parku skulptura: dr Sagita Mirjam Sunara, Tina Tomšič

Komentirajte