Naslovnica Vijesti Sisak Počinje čipiranje posuda i podjela vrećica za sortiranje otpada na Zelenom brijegu

Počinje čipiranje posuda i podjela vrećica za sortiranje otpada na Zelenom brijegu

Gospodarenje otpadom Sisak od utorka, 8. siječnja, na području Zelenog brijega počinje s provođenjem pilot projekta čipiranja posuda i podjele vrećica za sortiranje otpada.

Od 8.siječnja 2019. na Zelenom brijegu počinje čipiranje svih posuda za miješani komunalni otpad stoga iz GOS-a mole sve korisnike da posude za komunalni otpad ostavljaju na dostupnom mjestu djelatnicima.

Posude će se označavati RFID tagom pomoću kojeg će se moći  evidentirati točno vrijeme pražnjenja posude, a prema toj informaciji, Gospodarenje otpadom Sisak d.o.o. će uslugu odvoza otpada obračunavati na temelju broja odvoza u obračunskom razdoblju.

Račun će se u budućnosti sastojati od fiksnog dijela cijene koja će uvijek biti ista (bez obzira na broj odvoza) te varijabilnog dijela cijene koji će ovisiti o broju odvoza pojedinog domaćinstva u obračunskom razdoblju.

Obzirom je riječ o pilot projektu, taj budući sustav napalte neće se primjenivati te cijena odvoza i dalje ostaje ista. Podatke prikupljene na Zelnom brijegu GOS će koristiti kako bi tek mogao utvrditi buduću fiksnu i varijabilnu cijenu odvoza otpada. 

U vrijeme čipiranja posuda, korisnicima koji stanuju u kućama dijelit će se vrećice za korisni otpad. Svako domaćinstvo će dobiti 10 plavih vrećica (za papir i karton) i 10 žutih vrećica (za staklo, plastiku, metal i višeslojnu ambalažu).

Svaki prvi ponedjeljak u mjesecu Gospodarenje otpadom Sisak, pokupit će plave vrećice koje se ostavljaju na mjestima gdje ostavljate i crne posude. Svaki treći ponedjeljak u mjesecu pokupit će žute vrećice. Vrećice za razvrstavanje korisnog otpada dobit će samo korisnici koji stanuju u kućama dok će građani koji stanuju u stambenim zgradama za sada i dalje koristiti „zelene otoke“.

Komentirajte