Naslovnica Vijesti Hrvatska Počinje 5. Revija dokumentarnog filma Fibula

Počinje 5. Revija dokumentarnog filma Fibula

Sisak domaćin deset domaćih i tri filma stranih redatelja

Sisak će ovoga tjedna, od 12.-14. studenog, biti domaćinom deset dokumentarnih filmova domaćih i tri filma stranih redatelja i to sve u sklopu pete po redu Revije dokumentarnog filma Fibula što se pod pokroviteljstvom Grada Siska i Hrvatskog audiovizualnog centra odvija u organizaciji sisačkog Doma kulture Kristalna kocka vedrine. Festival, u početku zamišljen kao revija filmova povijesno – arheološke tematike, zbog premalog broja takovih filmova s jedne strane, a s druge velikog interesa redatelja za dokumentaristički film općenito, ubrzo je postao događajem vrijednim  sudjelovanja. Tako iz godine u godinu na predstavljanje svog filma stižu i sami redatelji, te se gledateljima nudi mogućnost razgovora s njima. ˝I dok se za ulaznice sličnih festivala i takvih filmova u glavnom nam gradu ulaznice skupo naplaćuju i za njih se ipak traži karta više, Sisak ih nudi besplatno˝, kazao je na današnjoj konferenciji za medije u najavi Fibule sisački gradonačelnik Dinko Pintarić.
Baš kao i do sada o pobjedniku festivala odlučit će publika, a redatelj čiji film odnese titulu najboljeg po prvi će put biti nagrađen plaketom. Festivalska novost od  ove godine je i prvo kumovanje. ˝Za prvu smo kumu odabrali Irenu Škorić˝, kazala je ravnateljica sisačkog Doma kulture, Ivona Nemeth Novak, potkrijepivši taj odabir činjenicom da je riječ o zasigurno najperspektivnijoj mladoj redateljici koja svake godine sudjeluje na Fibuli, pa će se tako i ove godine predstaviti već nagrađivanim filmom Sudbina broja 13. Na današnjoj je konferenciji za medije obznanjen javnosti i sljedeći kum, naš Siščanin Goran Dević čiji će film Park u izgradnji domaća publika moći vidjeti na samom otvaranju Fibule.
Van konkurencije, zadnjeg dana Revije, bit će prikazana tri strana filma: „Wow Croatia“, Ashley Colburn, dobitnice nagrade Emmy, „Duhan –djevojka“, mlade Makedonke Biljane Garvanlieve, te dugometražni dokumentarac „Zaljev“, oskarovca Louiea Psihoyosa, zaključio je zadovoljan ovogodišnjom filmskom ponudom sam organizator, voditelj Filmskog centra, Daniel Pavlić.
Svi će filmovi biti prikazani u Kazalištu 21, od 12.-14. studenog, od 18 sati.

PROGRAM:
PETAK, 12.11.2010.

18, oo – Park u izgradnji – redatelj Goran Dević
18,20 – Draga Gospa Ilačka – redatelj Branko Ištvančić
19,00 – Teče život – redateljica Ljiljana Mandić
19,30 – Život u ruksaku – redatelj Vladimir Končar
19,50 – Sudbina broja 13 – redateljica Irena Škorić

SUBOTA, 13.11.2010.

18,00 – Benjamin – redatelj Matija Vukšić
18,30 – Topusko – redatelj Bogdan Arnautović
19,00 – Spuga – redateljica Susanna Čaić
19,30 – Zvijezda razreda – filmska družina O.Š. Katarina Zrinska Mečenčani
19,45 – Portabl muzej – redatelj Srđan Segarić

NEDJELJA, 14.11.2010.

18,00 – zatvaranje Revije i proglašenje najboljeg filma
18,15 – Wow Croatia – redateljica Ashley Colburn
18,40 – Duhan-djevojka – redateljica Biljana Garvanlieva
19,15 – Zaljev – redatelj Louie Psihoyos

Komentirajte