Naslovnica Vijesti Sisak Pobuna protiv Rijekatanka u Sisku

Pobuna protiv Rijekatanka u Sisku

U utorak, 12. ožujka, u 10 sati je u sisačkoj Gradskoj vijećnici javno izlaganje u sklopu javne rasprave Studije o utjecaju na okoliš građevine za gospodarenje otpadom u Novom Praćnu.

Investitor ove građevine u Južnoj industrijskoj zoni je tvrtka Rijekatank, koja ovdje planira godišnje obraditi i skladištiti 35.000 tona opasnog i neopasnog otpada. Zemljište je tvrtka kupila od Grada Siska prije nekoliko godina.

Protivljenje ovom naumu izjavili su stanovnici Novog Praćna, koji su prikupljali protejklih dana potpise te se pripremili za javnu raspravu koja treja do 15. ožujka.

Protivljenje je izrazio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Kada nešto dolazi u samo tvoje krilo, kada dolazi odmah u neposrednu blizinu Petrinje, to mislim na Pračno, mislim na Mošćenicu, koja je rubno područje i koja je zainteresirana strana kako i na koji način vidjeti što je to opasni otpad koji dolazi, neću reći sa strane, ali se sigurno postavlja pitanje koje je važno, što svi veliki, moćni, skupi, ogromni gradovi, koji imaju od čega živjeti, koji imaju svoju budućnost, žele od Sisačko-moslavačke županije definitivno napraviti jednu destinaciju otpada gdje ne biraju sredstva kako i na koji način zbrinuti, ne samo u Sisku, Novskoj, Glini ili Dvoru, ovakav otpad“, rekao je Dumbović.

„Ono što se misli staviti u Glinu, azbest, ono što se misli staviti u Novsku, zagrebački otpad, ono što se misli raditi na kraju i u Sisku i Dvoru. Što mi to postajemo? Što to županija radi? Da li mi imamo tu strategiju i da li je u toj strategiji prihvatljivo da se samo dolazi ispod radara i daje se do znanja da mi više u budućnosti kao Sisačko-moslavačka županija nismo perspektivno područje. Slobodno Vlada Republike Hrvatske može donijeti odluku da smo mi neperspektivno područje za razvoj zdravog života, opstanka stanovništva ovdje ako nam se želi naturiti nešto što nije prihvatljivo“, kazao je Dumbović na tiskovnoj konferenciji.

Na tiskovnoj se obratio i Darko Lipovac, povjerenik Mjesnog odbora Mošćenica koji je istaknuo kako su za gradnju jednog ovakvog centra saznali prije desetak dana.

„Što je po meni nedopustivo, da se jedan takav projekt radi u jednoj takvoj zajednici koja broji 2500 stanovnika, da mi o tome nemamo pojma, da o tome saznamo jednim oglasom na drvetu koji je okačen gdje se pozivalo na jedno informiranje o tom projektu. Kada sam otišao na taj sastanak, vidio sam da ljudi iz Pračna koji tamo žive, pojma nemaju o tome. Niti njima nitko nije predočio što se tamo planira graditi i na što se to točno odnosi. Ono što smo vidjeli je da je to ne dobro za Rijeku, da je Rijeka tu tvrtku izbacila iz svog grada, i ne znam na koji način je to dobro ovoj županiji, ovom mjestu, našem gradu, ali i Sisku. Vidimo da postajemo jedan centar za skupljanje raznog otpada, a jedino što možemo poručiti je da im to nećemo dopustiti“, poručio je Lipovac.

Studija o utjecaju na okoliš se nalazi ovdje 

Komentirajte