Naslovnica Vijesti Sisak Planinarska sekcija ŠSD IOŠ osvojila najviši vrh Hrvatske

Planinarska sekcija ŠSD IOŠ osvojila najviši vrh Hrvatske

U petak, 7. lipnja 2019.g. u ranim jutarnjim satima u dvodnevni pohod na Dinaruput Knina krenula je Planinarska sekcija Školskog sportskog društva Industrijsko-obrtničke škole Sisak (ŠSD IOŠ) s nekoliko članova HPD-a Sisak i nekoliko partnera u školskim projektima. Dinara, impresivna planina na granici Hrvatske i BiH, koja dijeli Livanjsko od Sinjskog polja, sastavni je dio lanca planina Dinaridi. Istoimeni vrh ove planine (drugi naziv je Sinjal) sa svojih 1831m, najviši je vrh Hrvatske. Zanimljivo je da to nije najviši vrh Dinare, jer je najviši Troglav sa svojih 1912m/nm i nalazi se na BiH teritoriju.

U Knin smo nakon sigurne i ugodne vožnje Autoprometovim minibusom, stigli u 11:30 h. Nakon kratke šetnje gradom uputili smo se do slapa Krčić ili kako ga još nazivaju “Veliki buk”, 22m visokog slapa koji se obrušava u rijeku Krku. Dah nam je zastao pred veličanstvenim prizorom slapa u “punoj bujnosti vode”.
Uspon prema planinarskoj kući Brezovac, prvom odredištu tog dana i ujedno mjestu našeg prenoćišta, započeli smo iz sela Guge, mjestu nadomak Knina. Dobro markirana planinarska staza, dijelom kroz šumarke, makiju i makadamski put, sigurno nas je vodila do Brezovca. Teško je opisati svu ljepotu i raskoš biljnog svijeta Dinare koji nas je opijao cijelim putom. Nakon prvog predaha formirale su se tri skupine hodača, oni najbrži, mladi planinari sportaši na čelu s profesorom TZK, dr. sc. Ivanom Vrbik(voditeljŠSD IOŠ),srednji hodači i najsporija skupina.
U Planinarskoj kući dočekali su nas ljubazni dežurni planinari iz Splitas ukusnim grahom, domaćim kruhom i planinarskim čajem. Kako je učenicima planinarima ovo bilo prvo noćenje u nekom planinarskom domu ili kući, uzbuđenjima nije bilo kraja. Smijeh, radost, mladost…

Nakon večere i predaha, u kuhinji planinarske kuće održali smo planirane radionice. Prvo smo saslušali iskusnu i dugogodišnju članicu HPD-a Sisak, Vesnu Šprajc koja je govorila o povijesti planinarstva u svijetu, Hrvatskoj i u Sisku. Knjižničarke Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak, ujedno i planinarke, Sandra Drnić i Petra Sigur održale su radionicu čitanja s prigodnom temom o drveću i odnosu čovjeka i drveća.

Čitalo se iz najnovije knjige našeg omiljenog pisca i planinara: Edo Popović / Ante Vukušić, Čovjek i planina. Nakon toga, o prometnoj kulturi, utjecaju alkohola i droge na mlade vozače i o posljedicama istih govorio je Mario Tkalčić, policijski službenik za prevenciju u cestovnom prometu Postaje prometne policije Sisak. Po pravilima Kućnog reda u domu, na počinak smo otišli u 22:00 sata.

Nakon ukusnog doručka u toplom i ugodnom ambijentu Planinarske kuće Brezovac, uslijedio je pregled opreme, opskrba vodom, razgibavanje prije polaska, te početak uspona premasamome vrhu Dinare,Sinjalu. Uspon nije bio ni lagan ni težak, ali zahtijevao je određenu razinu ustrajnosti i kondicije. Nakon nekoliko sati hodanja i stalnog uspona, na vrhu nas je dočekala nagrada – pogledkoji se pruža prema suncem okupanima vrhovima: Promine, Troglava, Svilaje, te odbljesku Peručkog jezera. Na vrhu je bilo poprilično prometno, susret s planinarima iz Splita, sa sportašima koji trče planinama i pripremaju se za treking utrke. Vjetar nas je na 1831m čvrsto zagrlio i ljuljao i lagano pogurnuo prema silasku. Mjesto gdje Hrvatska dodiruje nebo, najviša točka, najviši vrh Hrvatske, zaslužena nagrada.

Spust s vrha do utvrde Glavaš, našeg krajnjeg odredišta, prolazio je prekrasnom planinarskom stazom. Na spustu su se pojavili i prvi problemi, zbog bolova u koljenu kod jednog sudionika, intervencijom HGSS iz Splita, helikopteromje prevezen u Bolnicu Knin. Tu svakako treba naglasiti važnost i pomoć koju je tom prilikom svojim profesionalnim postupanjem i ponašanjem imao voditelj radionice o pomoći i spašavanju u planini, Ivica Perković. Nakon dosta kišnih i hladnijih dana u Sisku, temperatura od 35 stupnjeva na Dinari, ipak nas je malo iznenadila.

Kratki posjet Kninskoj tvrđavi, fotografiranje i u 19:00 sati u subotu, 8. lipnja već smo bili na povratku za Sisak i u sigurnim rukama našega vozača, Enesa Dizdarevića.

Dvodnevni pohod na Dinaru, jedan za mnoge od najljepših izleta na kojima su ikada bili, financijski je pomogao Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i šport SMŽ (troškovi prijevoza autobusom), Školski sportski savez SMŽ (troškovi noćenja u Pl. kući), te Decathlon Hrvatska donacijom majica.

Tekst i foto: Jadranka Gabriša-Perković

Komentirajte