Naslovnica Vijesti Sisak Park Diane Budisavljević, Ulica Stjepana Grgca, Trg 120. brigade i Perivoj Tee...

Park Diane Budisavljević, Ulica Stjepana Grgca, Trg 120. brigade i Perivoj Tee Benčić Rimay

Sisačko Gradsko vijeće, uz protivljenje nekoliko HDZ-ovih vijećnika, izglasalo je da se park na kojem se nalazi spomen područje Dječjeg groblja Sisak nazove po Diani Budisavljević, humanitarki koja je predvodila spašavanje srpske djece iz sisačkog logora 1942. i 1943. godine. Diana i još neki humanitarni djelatnici i intelektualci bili su pokrenuli akciju udomljavanja srpske djece, nasilno odvojene od roditelja. Akciji su se odazvale brojne sisačke i zagrebačke obitelji koje su tako djecu spasili od izgledne smrti od bolesti, gladi i hladnoće uslijed iznimno loših uvjeta boravka u logoru.

U petak je na  sjednici Vijeće izglasalo još tri nova imenovanja trga, perivoja i ulice. Tako će se po pokojnoj sisačkoj književnici i profesorici Tei Benčić Rimay nazvati Perivoj ispred Gimnazije, gdje je prof. Benčić Rimay  i predavala.

Dio Bakranove ulice od kružnog toka na Zagrebačkoj do raskrižja s Ulicom Berislava Pavičića zvat će se Ulica Stjepana Grgca, u spomen na brigadira HV-a stradalog u akciji Oluja, dok 120. sisačka brigada Hrvatske vojske “Ban Toma Bakač” dobija svoj Trg, kojim će se nazvati područje između Autobusnog kolodvora i Frankopanske ulice.

Komentirajte