Naslovnica Vijesti Sisak Otvoren Poduzetnički inkubator Sisak – PISAK

Otvoren Poduzetnički inkubator Sisak – PISAK

Poduzetnički inkubator Sisak – PISAK otvorili su u srijedu u bivšem željezarinom institutu ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček te osnivač i vlasnik Applied Ceramics d.o.o. Matt Darko Sertic. PISAK je prva privatna investicija takve vrste u Republici Hrvatskoj i predstavlja jedan od inovativnih projekata tvrtke Applied Ceramics. Matt Darko Sertic rođeni je Siščanin koji već više od 30 godina živi u Americi, ali je proteklih osam godina u Sisku sa svojim timom ostvario tri velika projekta – osnivanje tvrtke Applied Ceramics, otvorenje kulinarskog instituta Kulin te konačno početak rada Poduzetničkog inkubatora PISAK.

-Kad je prije osam godina Applied počeo s radom, imali smo veliku rezervu prema tom projektu, a danas smo jedini pogon u Europi koji proizvodi industrijske safire. Nakon toga smo krenuli s projektom Kulina i danas je ovo jedino mjesto u Hrvatskoj u kojoj možete završiti školu i postati vrhunski cheef. Sljedeća ideja bila je PISAK. Čini se kao da ova tri projekta nemaju veze, ali ipak imaju jednu poveznicu, napraviti nešto što u ovom kraju nedostaje – rekao je Sertic.

Cijeli je projekt završen tri mjeseca prije planiranog roka te su kroz devet mjeseci implementacije i provođenja projektnih aktivnosti stvoreni uvjeti na inkubiranje poduzetnika. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček čestitala je cijelom timu koji je radio na projektu.

-Grad Sisak dat će podršku ovom projektu kroz mjeru koju ćemo ugraditi u proračun za 2015. godinu. Kroz tu mjeru namjeravamo sufinancirati režijske troškove ili troškove najma za poduzetnike koji će svoje mjesto naći ovdje u inkubatoru – rekla je gradonačelnica.

Projekt je realiziran sredstvima Applied Ceramicsa te uz potporu Ministarstva poduzetništva i obrta kroz program Poduzetnički impuls 2013. u iznosu od 606 tisuća kuna.

-Ovdje će dvadesetak tvrtki naći svoju perspektivu i zaposlit će se pedesetak ljudi. Svjesni smo kako je puno ljudi u Sisku koji traže posao, treba pomoći ljudima i stvoriti povoljnije okruženje za nove poduzetničke ideje. Zato podržavam ovakve privatne inicijative i mislim da ih treba biti još i više – naglasio je ministar Maras.

Voditeljica projekta Krunoslava Kosina – Milutinović kazala je kako je poduzetnicima kroz ovaj projekt osigurana fizička infrastruktura i  poslovna podrška, a glavni cilj je podupiranje malog i srednjeg poduzetništva u najkritičnijim fazama razvoja tvrtki. Prostor je na raspolaganju za zakup pod subvencioniranim uvjetima start up poduzetnicima te postojećim poduzetnicima koji razvijaju nove proizvode. Do sada je PISAK popunjen s 50 posto kapaciteta, a do kraja 2014. godine planirana je popunjenost 95 posto kapaciteta inkubatora.

-Potvrda je to potrebe za postojanjem poduzetničkog inkubatora kao poslovnom infrastrukturom. PISAK je trenutno jedini poduzetnički inkubator u Sisku i Županiji i od velike je važnosti za lokalni ekonomski razvoj i smanjenje nezaposlenosti –naglasila je Kosina – Milutinović.

Nakon otvorenja inkubatora, ministar Maras dodijelio je uvjerenja o pomoćničkim ispitima učenicima Industrijskoj školi Sisak nakon čega je obišao i tvrtku Optiplast- Sisak koja je lani dobila potporu Ministarstva od 140 tisuća eura kroz Operativni program Regionalna konkurentnost.

(sisak.hr)

Foto: Željko Rakarić

Komentirajte