Naslovnica Vijesti Sisak Otpad aktivirao građane, prosvjedi su 10. travnja u Dvoru i 4. svibnja...

Otpad aktivirao građane, prosvjedi su 10. travnja u Dvoru i 4. svibnja u Sisku

Građanska inicijativa „Siščani ne žele biti Smetlišćani„ okupljena na društvenoj mreži Facebook, uputila je  gradonačelnici Siska i vijećnicima GV Grada Siska otvoreno pismo potaknuta zabrinutošću građana koju izaziva gomilanje tvrtki u gradu koje u svom poslovanju rade s opasnim i neopasnim kemijskim, medicinskim, zaraznim i inim otpadom, kao i pitanja vezana uz sanaciju i prenamjenu nekadašnjih industrijskih pogona kemijske industrije (Herbos, Segestica, Rafinerija).

“U širem kontekstu gledano, na razini županije SMŽ, građani su zabrinuti zbog sve češćih aktivnosti vezanih uz najave odlaganja nuklearnog otpada u Čerkezovac pokraj Dvora, azbesta u Glinu, zagrebačkog komunalnog otpada u Novsku te neviđenom devastacijom šuma i uništenjem životinjskih staništa u županiji. Sve to Sisačko-moslavačku županiju i grad Sisak kao njezino središte, polako u percepciji javnosti profilira kao mjesto koje će za koju godinu biti prepoznatljivo po zagađenju, toksinima, potencijalnim ekološkim bombama te opasnom, neopasnom i svakom drugom otpadu što nije smjer razvoja kojeg građani doživljavaju kao pozitivan i poželjan.” – ističe se u prioćenju Građanske inicijative.

Kako sitiču, posebnu zabrinutost izazvala je najava izgradnje postrojenja Rijekatanka u Južnoj ind. zoni (Pračno) koja je zbog nepodnošljivog smrada otjerana iz Rijeke te preseljenje tvrtke Remondis Medison u Sisak (prostor Kemokopa tj. bivšeg Herbosa), a koji je zbog nepoštivanja propisa izgubio privremene dozvole za rad te su istjerani iz Jastrebarskog.

“Budući da građani nisu ranije informirani o aktivnostima vezanim uz dolazak ovih tvrtki u grad, javnost je revoltirana i traži odgovore.” – ističe se u priopćenju dodavši kako prisutni nisu bili zadovoljni ni nedavno provedenom javnom raspravom o Studiji utjecaja na okoliš postrojenja Rijekatanka jer su ostali bez traženih odgovora dok predstavnika Grada uopće tamo nije bilo.

Stoga su javno uputili pitanja gradonačelnici:

„Kako se u buduću obrtničku zonu Novo Praćno, jedno do drugoga mogu i smiju izgraditi postrojenje zdrave hrane ( vl. gosp. Malogorski), postrojenje za proizvodnju i preradu mesnih prerađevina ( vl. gosp. Cvanciger) i postrojenje za skladištenje i preradu opasnog i neopasnog kemijskog otpada (vl. Rijekatank)? Hrana i otpad bilo koje vrste ne idu zajedno!
Da li su u Gradu razmišljali o onim Opg-ovima koji su dobili sredstva EU fondova, da li su uopće bili prisutni na toj lokaciji i da li su uopće upoznati sa djelatnostima koje neki ljudi u blizini obavljaju?
Pitamo gradonačelnicu je li joj poznata Aarhuška konvencija koje je Hrvatska potpisnica i odnosi se na pravo građana na pristup informacijama.“

Građani okupljeni oko inicijative traže preispitivanje svih do sada izdanih dozvola za obavljanje djelatnosti vezanih u opasni i neopasni kemijski, medicinski i ostali otpad, traže hitno obustavljanje svih aktivnosti vezanih uz dolazak spornih investitora u grad, traže detaljno informiranje o utjecaju na zdravlje i okoliš sadašnjih zagađivača, pozivaju se na poštivanje Arhuške konvencije i traže lokalni referendum o ovim važnim pitanjima i odlukama koje mogu imati dalekosežne posljedice na budućnost grada koji je ionako zadnjih godina u fazi snažne depopulacije što zbog iseljavanja što zbog male stope nataliteta.

Inicijativa Siščani ne žele biti Smetlišćani, djeluje na linku: https://www.facebook.com/groups/siscani.ne.smetliscani/

i najavljuje prosvjed dana 4.5. 2019. u Sisku, a prije toga daje snažnu potporu prosvjedu kojeg u Dvoru organizira Stožer za obranu od nukleaarnog otpada Dvor, dana 10. 4. 2019. pod nazivom „ 5 do 12“, a 5 do 12 je ujedno i vrijeme okupljanja prosvjednika.

Komentirajte