Naslovnica Vijesti Hrvatska Organska hrana u EU će biti označena posebnim logom

Organska hrana u EU će biti označena posebnim logom

Uskoro završava dvogodišnje prijelazno razdoblje za usklađivanje sektora organske hrane sa novim EU pravilima. U skladu s time, od 1. srpnja 2012. EU logotip za organski proizvedenu hranu biti će obavezan na svim pakiranim organskim proizvodima koji su proizvedeni u zemljama članicama EU i koji ispunjavaju potrebne standarde. Logotip će biti opcionalan za nepakirane i uvozne organske proizvode. Ostale privatne, regionalne ili nacionalne oznake za organske proizvode moći će se koristiti uz EU oznaku.

“Euro-leaf” logotip za organske proizvode uveden je 1. srpnja 2010. godine, no kako bi se proizvođačima omogućilo prilagođavanje na nova pravila te izbjeglo nepotrebno bacanje postojećih ambalaža, uspostavljeno je dvogodišnje prijelazno razdoblje prije obveze stavljanja oznake na sve organske proizvode.

Europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj, Dacian Cioloş, je povodom obveznog stavljanje Euro-leaf-a na sve organske proizvode, izjavio: “Naša želja je da se EU logo dodatno razvije u široko priznati simbol organske proizvodnje hrane u cijeloj EU, pružajući potrošačima povjerenje da se radi o proizvodima koji su usklađeni sa strogim EU standardima o organskoj poljoprivredi”.

Potrošnja organskih proizvoda unutar EU u stalnom je porast u posljednjih nekoliko godina te sada zauzima oko dva posto ukupnog EU tržišta. Proizvodnja je također značajno narasla u posljednjih desetak godina te je sada oko pet posto EU poljoprivredne površine i više od dva posto poljoprivrednih gospodarstva (više od 200 tisuća farmi) certificirano kao organsko.

Što se politika EU tiče, ove godine (od 1. kolovoza) na snagu stupa Pravilnik o organskim vinima, a u veljači je EU potpisala sporazum o organskoj ekvivalenciji sa SAD-om čime je dodatno smanjila birokraciju za organske proizvođače u EU i SAD-u.

Komentirajte