Naslovnica Crna kronika Optužnica zbog ubojstva petrinjske obitelji u studenome 1991.

Optužnica zbog ubojstva petrinjske obitelji u studenome 1991.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije (1947. i 1956.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina u Petrinji 1991. godine.

Okrivljenike se tereti da su 4./5. studenog 1991. kao pripadnici specijalne jedinice milicije tzv. SAO Krajine došli do kuće u Petrinji na adresi Ivana Meštrovića 11 u kojoj su zatekli članove obitelji K., koje su potom, pucajući iz svog osobnog naoružanja, usmrtili, i to M. K. i G. K. te njihovu maloljetnu djecu A. K. i T. K.

Okrivljenike se tereti da su prilikom napuštanja kuće spomenute obitelji uzeli sa sobom odjevne predmete i zlatni lanac u vlasništvu M. K.

U optužnici je predloženo da se protiv obojice okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i težine kaznenog djela do okončanja kaznenog postupka.

Riječ je o mučkom ubojstvu petrinjske obitelji Kozbašić u njihovoj kući u Meštrovićevoj ulici.

Dvojica milicajaca ušla su u kuću Kozbašića te u prizemlju kuće ubili 9-godišnjeg Alena, a u potkrovlju 13-godišnju Tamaru, te Milana Kozbašića (1952.) i Gordanu Kozbašić, rođenu Grbić (1954.) Svi su ubijeni iz tzv. Škorpiona – hicem iz blizine u glavu, kroz jastuk.

Foto: Screenshot/Ivica Pandža Orkan

Komentirajte