Naslovnica Vijesti SMŽ Optužnica za ratni zločin u Gornjoj Bučici

Optužnica za ratni zločin u Gornjoj Bučici

Sisačka policija je riješila slučaj ratnog zločina počinjenog u Gornjoj Bučici, pokraj Gline u prvoj polovici studenoga 1991. godine, kojom prilikom su pripadnici Teritorijalne obrane Glina strijeljali četvero mještana tog sela, uključujući oca i sina.

Utvrđeno je kako tada 29-godišnjak, kao zapovjednik voda minobacača u Teritorijalnoj obrani Gline, imajući stvarne ovlasti zapovijedanja i nadzora nad pripadnicima svoje postrojbe, nije poduzeo sve radnje kojima bi spriječio napad na ljudske živote i imovinu. Trojica pripadnika njegove postrojbe, tada svi 41-godišnjaci, te drugi za sada nepoznati pripadnici te jedinice, iz dvorišta i dvije obiteljske kuće u Gornjoj Bučici izveli su četvero civila, dva muškarca u dobi od 20 i 50 godina, i dvije žene u dobi od 62 i 70 godina. Civile su odveli do starog napuštenog rova na obližnjoj livadi gdje su ih hicima iz vatrenog oružja usmrtili, a potom iz dvorišta jednog od ubijenih ukrali traktor i drugu poljoprivrednu mehanizaciju.

Ubijeni su otac i sin Stjepan i Branko Rožanković te njihove susjede Mara Rožanković i Jana Dobrinić, koje su likvidirane jer su bile svjedoci. Njihova tijela ekshumirana su 1997. iz masovne grobnice u Gornjoj Bučici.

Od četvorice kojima je utvrđen identitet jedan je u međuvremenu već preminuo dok su ostala trojica nedostupna hrvatskog pravosuđu te je protiv njih raspisana međunarodna tjeralica.

Komentirajte