Naslovnica Vijesti SMŽ Oporba traži očitovanje župana o nadzoru elektroničke pošte zaposlenika

Oporba traži očitovanje župana o nadzoru elektroničke pošte zaposlenika

Oporbeni vijećnici u Skupštini Sisačko-moslavačke županije pozvali su HDZ-ova župana Ivu Žinića da se očituje o neovlaštenom nadzoru elektroničke pošte dijela zaposlenika županijske uprave, piše Večernji list.

“Župan, kao odgovorna osoba, poslodavac i nalogodavac zaposlenicima u županijskoj upravi, mora objasniti motive i razloge tog događaja. Da li je njegov djelatnik za informatiku to činio po svojoj volji ili po nalogu? Ako je to činio po svojoj volji kada će župan pokrenuti stegovni postupak? Ako je to činio po nalogu, tko je taj nalog dao i zbog čega?” – rekao je vijećnik Mosta Milan Brigljević dodavši kako se ovakvim postupanjem samo dodatno pogoršavaju očito poremećeni odnosi u županijskoj upravi. “Time se izravno dovodi u pitanje ostavrivanje funkcija županijske uprave.” – dodao je Brigljević govoreći o prošlotjednom događaju kada je policija iz zgrade županijske uprave zaplijenila računalo jednog djelatnika zbog sumnje u neovlašteni nadzor elektroničke pošte dijela zaposlenika.

Oporba je upozorila i na, kako kažu, neozbiljnost župana i dijela dužnosnika koji su, prilikom nedavna posjeta Albaniji zakasnili na avion za Tiranu, te im je zbog toga propao dogovoreni sastanak s najvišim albanskim dužnosnicima. Uz to, morali su kupiti, na teret županijskog proračuna, i karte za novi let, dok su stare propale.

“Riječ je o neodgovornom trošenju javnog novca i neodgovornom ponašanju prema ugledu županije i Republike Hrvatske” – napomenuo je Brigljević.

Inače, oporbeni su vijećnici rekli i kako su podnijeli Ministarstvu uprave zahtjev za nadzorom zakonitosti Odluke o potporama poljoprivredi i ruralnom razvoju koju je Skupština donijela 23. studenoga. Oporba smatra, a na to su upozoravali i na samoj sjednici, da su ovlasti za donošenje takvih odluka u rukama župana, a ne predstavničkog tijela.

Komentirajte