Naslovnica Vijesti Sisak Oporba protiv nagrade Županije Željku Nenadiću

Oporba protiv nagrade Županije Željku Nenadiću

Većinom glasova HDZ-ove koalicije Skupština Sisačko-moslavačke županije odlučila je, uz ostale, da se nagrada županije za životno djelo posmrtno dodijeli HDZ-ovu političaru Željku Nenadiću, bivšem gradonačelniku Petrinje.

To je na noge diglo oporbu, koja smatra da je neprimjereno nagradu županije davati čovjeku koji je imao presudu od 15 mjeseci zatvora, upravo zbog svojih postupaka u Lječilištu Topusko, koje je pak u vlasništvu županije.

“Očito je HDZ-u bitno da je on iz HDZ-a, a nebitno što je presudom mu dokazano da je oštetio upravo županiju, jer je u županijskom vlasništvu tvrtka Lječilište Topusko zbog koje je Nenadić dobio 15 mjeseci zatvora. Time županijski HDZ jasno i neskriveno brani kriminal, zloporabe, korupciju i kao takav se deklarira” – rekao je na tiskovnoj konferenciji vijećnik MOST-a Milan Brigljević koji ističe da je HDZ pokojnom Nenadiću mogao dati svoju stranačku nagradu, ali je neprihvatljivo i neprimjereno da se daje nagrada županije.

Pokojni Željko Nenadić bio je na Županijskom sudu u Sisku osuđen, u ožujku 2010. godine, na 15 mjeseci bezuvjetnog zatvora za dva kaznena djela iz zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, počinjenih dok je 2002. bio ravnatelj Lječilišta Topusko.

Nenadić je proglašen je krivim zato što je temeljem fiktivnog ugovora 15 tisuća dolara isplatio za marketinške usluge off shore tvrtki sa sjedištem u Švicarskoj. Krivim je proglašen i za isplatu nagrada za 2001. godinu članovima Upravnog vijeća, sebi kao ravnatelju i voditeljima odjela u ukupnom iznosu od 119.800 kuna iako je Lječilište te godine bilo u dugovima 30 milijuna kuna.

Željko Nenadić se tog ožujka 2010. na presudu žalio Vrhovnom sudu, no sud nije donio pravorijek do trenutka njegove smrti, u prosincu 2013. godine. Željko Nenadić umro je od posljedica teške bolesti.

(Večernji list)

Komentirajte